Дудаковић и Абдић страше повратнике

Горан Маунага
Дудаковић и Абдић страше повратнике

Босански Петровац - Ратни команданти Петог корпуса и 502. бригаде Армије РБиХ Атиф Дудаковић и Хамдија Абдић Тигар, који су осумњичени за ратне злочине, редовно су главни гости приликом обиљежавања "дана ослобођења" Босанског Петровца, што изазива страх код српских повратника.

Тако су, поред осталих, и ове године њих двојица одржали говоре о "херојском ослобађању" Босанског Петровца, а  повратници Срби са страхом су из кућа гледали како о "ослобођењу" говоре исти они који су наређивали и чинили ратне злочине над Србима, али и над Бошњацима припадницима војске Аутономне покрајине Западна Босна.

С. Б., која је у рату изгубила сина, каже да не смије да изађе на улицу кад се обиљежава тај дан - 14. септембра.

- Да је на челу општине неко попут Дудаковића или Тигра, ми Срби повратници не бисмо имали шта да тражимо овдје. Само захваљујући начелнику олакшан нам је живот у Босанском Петровцу - каже она и додаје да страхујући гледа ратне заставе и униформе Армије РБиХ и слуша ратне покличе "Алаху екбер".

Повратник Р. К., који не смије да се представи пуним именом, истиче да размишља о поновном одласку у избјеглиштво јер, како каже, то понижење и страх више не могу да се поднесу.

- Вратио сам се прије три године и ово се стално понавља, Дудаковић и Тигар сваке године држе говоре. То траје већ 19 година. Било је ријечи о томе да ће бити процесуирани због ратних злочина, па сам се, вјерујући у то, вратио - каже он.

Начелник општине Златко Хујић каже да је добио позивницу од Организационог одбора и да је одржао говор, али да се ограђује од одговорности за учешће Дудаковића и Абдића.

- Био сам дужан да као начелник одржим говор, као што сам претходни дан био са патријархом Иринејом. То је мој посао. А у свом говору позвао сам и Србе и Хрвате и Бошњаке да дођу. За мене дан ослобођења није то ако је на штету неког народа. Нека ово буде дан дружења, демократије, јер ја дан ослобођења схватам као ослобођење, слободу за све - каже Хујић.

Додаје да неће да даје коментаре у вези са Дудаковићем и Абдићем, да није био у БиХ током рата и да је начелник постао као независни кандидат.

До изјаве предсједника Организационог одбора Сафета Камарића нисмо успјели да дођемо.

Иако против Дудаковића и Абдића постоје кривичне пријаве и необориви докази о кривици за ратне злочине, ни један ни други никад нису процесуирани.

Истрага против Дудаковића и Абдића покренута је 2006. на основу пријаве и мноштва доказног материјала које је Тужилаштву доставило Министарство унутрашњих послова РС. Дудаковића терете да је одговоран за злочине које су војници под његовом командом починили током операција "Сана 95", "Слобода-Тигар 94" и "Грмеч 94". За злочине у овим акцијама осумњичен је и Абдић. Према подацима Комисије за тражење несталих у Српској, у општинама Босански Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ убијено је око 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села. Нестало је више од 800 људи. Осумњичени су за кажњавање и злостављање затворених лица у затворима у војном магацину код полицијске станице у Босанском Петровцу.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић смијенио је недавно руководиоца Посебног одјељења за ратне злочине и шефа Одсјека 2 Драгана Чорлију тврдећи да је то зато што он до данас ништа није урадио у предмету "Атиф Дудаковић".

Шантић

Управа полиције МУП-а ФБиХ почетком године поднијела је Кантоналном тужилаштву Унско-санског кантона кривичну пријаву против Хамдије Абдића као провоосумњиченог за убиство генерала ХВО-а Владе Шантића које је почињено још 1995. године. У том тужилаштву кажу да је "истрага у току".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана