Дудаковић директно наређивао убиства заробљеника

Дарко Момић
Дудаковић директно наређивао убиства заробљеника

Бањалука - Бивши командант Петог корпуса Армије РБиХ Атиф Дудаковић, коме се данас пред Судом БиХ наставља суђење за ратне злочине, издавао је директне наредбе за убиство заробљених српских војника и цивила и оптужница је пуна конкретних случајева и непобитних доказа против њега.

У оптужници која је у посједу “Гласа Српске” наводи се да су бројна убиства почињена у раним јутарњим часовима 15. септембра 1995. године код тадашњег мотела у близини раскрснице путева Дрвар - Кључ - Босански Петровац.

- Иза мотела су биле већ припремљене најмање три масовне гробнице, из чега је јасно да је постојала јасна намјера да заробљеници буду побијени и да се почини ратни злочин. У пријеподневним часовима 15. септембра 1995. године Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица и Един Домазет убили су једног заробљеног војника, другог ранили у груди и потом докрајчили, а трећег рањеног је кратко испитао Дудаковић, опсовао му мајку и затим наредио да га убију, што су ова тројица и учинила - наводи се у оптужници.

У пријеподневним часовима, наводи се даље, на локацију иза мотела доведено је седам цивила српске националности и Дудаковић је тројици људи из своје пратње, међу којима је био и извјесни Пиздарија, наредио да их убију, што су они и учинили.

- Истога дана на исту локацију доведено је седам заробљеника које је Дудаковић кратко испитао, а потом припадницима 5. батаљона војне полиције Сафету Салихагићу, Адису Зјакићу, Санелу Шабићу, Хасану Ружнићу и свом личном пратиоцу Ибрахиму Шиљдедићу наредио да их убију, што су они и учинили. Након што је један од заробљених преживио стријељање и јаучући говорио да га не остављају, већ да убију и њега, пришао му је Хасан Ружнић и испалио му метак у главу и усмртио га, а потом и сваком од осталих убијених заробљеника испалио још по један метак у главу - наводи се у оптужници.

Након што су припадници Петог корпуса 16. септембра пробили линију одбране ВРС у рејону Рипча, наводи се даље, у мјесту Рамићи су наишли на рањеног припадника ВРС и донијели га пред Дудаковића те рекли да не могу више да га носе зато што пуно крвари. Он је наредио Хусеину Балагићу да га убије и он је то учинио.

- У том мјесту се предао Драган Дујковић, припадник Зворничке бригаде, и Дудаковић га је кратко испитао и издао наредбу да га убију и то је учинио Ејуб Кожењић звани Шеширџија. Цивил Божо Мркајић (1915) предао се на локацији између села Пећи и Красуље и убијен је пред Дудаковићем који га је кратко испитао прије него што је наредио да га убију - наводи се у оптужници.

Посмртни остаци

 

У оптужници се наводи да су припадници Полицијске станице Кључ 23. септембра пронашли војнике ВРС Новицу Бајића, Зорана Рујевића, Младена Рујевића и Милорада Марчету како лутају шумом.

- Одвели су их у службене просторије, а касније тога дана предали припадницима 5. батаљона војне полиције Петог корпуса Армије РБиХ који су их лишили живота. Посмртни остаци тројице су ексхумирани послије рата, а за посмртним остацима Новице Бајића се још трага - наводи се у оптужници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана