»Državnim putevima« do novog otimanja imovine Srpske?

RTRS
»Državnim putevima« do novog otimanja imovine Srpske?

Banjaluka - Opšti dio Okvirne strategije saobraćaja BiH usvojen je, bez usaglašavanja sa resornim ministarstvom Srpske. Iako su entiteti isključivi vlasnici puteva, uvedena je nova kategorija "državni put".

Da li je riječ o novom pokušaju otimanja imovine Republike Srpske?

Dvije entitetske i strategija Brčko distrikta – ovi dokumenti ušli su u Okvirnu strategiju saobraćaja BiH. Na taj dio institucije Srpske nemaju zamjerke, jer su njihovi stavovi uvaženi. Ali imaju na opšti dio teksta, kojim je uvedena nepostojeća kategorija puta – državni put.

- Ako imamo državne puteve, ako imamo vlasnika infrastrukture sa nivoa države, onda bi se pojavili i novi upravljači tom infrastrukturom što je i protiv Ustava Republike Srpske i protiv Dejtonskog sporazuma, kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Zbog toga što su entiteti vlasnici infrastrukture, Srpska je, podsjeća Trninić, tražila rotaciju ministara pri predstavljanju projekata Transportnoj zajednici. BiH ni nadležno ministarstvo u Savjetu ministara, nemaju nadležnost da odlučuju o tome. Uvođenjem pojma državni put, ta nadležnost bila bi im data, upozorava ministar saobraćaja.

- Postoji opasnost da se u nekom momentu i neki naši putevi proglase državnkm na osnovu ovih propisa ili da se eventualno neki putni pravci proglase državnim i onda se traži nek finansiranje u nekom omjeru, ističe Trninić.

Spisak primjedbi Srpske na usvojenu Okvirnu strategiju je podugačak. Po objavljivanju u Službenom glasniku BiH izneseno je 47 komentara uz prateća obrazloženja. Na njih nikada nije odgovoreno. Odgovor resornog ministra Ismira Juska nije stigao ni na naš upit. Ministar bezbjednosti Dragan Mektić tvrdi da je Srpska bila uključena u donošenje dokumenta.

- Ne vjerujem da je to moglo ići bez entitetske saglasnosti. U to gotovo pa sam siguran, kaže Mektić.

Ovo će, između ostalih, biti i jedna od tema zajedničke sjednice vlada Srpske i Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana