Државни затвор неће бити отворен у ни у октобру

nezavisne.com
Државни затвор неће бити отворен у ни у октобру

Сарајево - Државни затвор у Војковићима у Источном Сарајеву неће бити отворен, како је било планирано, у октобру и зато ће Босна и Херцеговина да плати већи цех јер ће се мјесечни губици повећати за 400.000 КМ.

Наиме, БиХ у овом тренутку на мјесечној бази губи 530.000, а с обзиром на то да ова васпитно-поправна установа неће бити завршена до јесени, БиХ ће на мјесечној разини сада губити 930.000 КМ.

“Управни одбор за изградњу затвора једногласно је прихватио извјештај о плану Независне ревизорске куће из Приједора по којем ће бити извршен технички пријем комплекса затвора. Вијеће министара БиХ је на посљедњој сједници прихватило одлуку овог одбора”, рекао је “Независним” Слободан Ујић, члан Управног одбора за изградњу државног затвора.

Констатовао је да је рок ревизорској кући 60 дана да изврши технички пријем, те да вјерује да они то могу урадити и за 30 дана.

Истиче да пошто није именован директор и није извршена систематизација радних мјеста, затвор своја врата, а како је било планирано, не може отворити у октобру.

Станислава Марић, портпарол Министарства правде БиХ, казала је за “Независне” да они неће пресијецати врпцу у празном затвору, те се нада да ће ова васпитно-поправна установа почети да ради наредне године.

“То је требало да буде ове године, али није, па се надамо да ће бити завршено у наредној години”, рекла је Марићева.

Очекују и да ће технички пријем затвора бити завршен у року од 45 дана.

“Послије тога Вијеће министара мора да донесе закон о државном затвору, јер га немамо, да се изабре директор, распише конкурс за чуваре. Након што се изаберу чувари, сви морају проћи специјалну обуку. Отворићемо га кад у њему буду његови становници”, казала је Марићева.

Иначе, БиХ годинама нема системски ријешен проблем смјештаја затвореника и затворских капацитета. Изградња ове васпитно-поправне установе, као најмодерније и најсигурније у Европи, помпезно је и дуго најављивана. Камен темељац постављен је 2006. године и први рок за завршетак радова био је предвиђен за 2008, али то се није десило. Озбиљнији радови на изградњи затвора, укупне површине од 24.000 квадратних метара, почели су осам година касније, односно 2014. године, а рок за изградњу био је 24 мјесеца.

Комплекс затвора чини десет објеката, у три ће бити смјештени затвореници и притвореници, док су остали помоћни и у њима ће бити болница, кухиња, спортска сала, радионица, мртвачница, кантина, простор за вјерске потребе и друге садржаје. Свака ћелија површине је 12 квадратних метара и има своје купатило.

Вриједност пројекта процјењује се на око 40 милиона КМ, а новац за градњу ове високосигурносне установе обезбиједили су БиХ и донатори. Највећи донатор је Европска унија, која је учествовала са 10,8 милиона еура. Остатак средстава, за изградњу објекта максималне сигурности и капацитета 348 мјеста, осигурали су Министарство правде БиХ, Краљевина Шведска, Сједињене Америчке Државе, као и Развојна банка Вијећа Европе путем кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана