Državne granice kao nerješiva enigma zapadnog Balkana

klix.ba
Državne granice kao nerješiva enigma zapadnog Balkana

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je proteklog mjeseca stavio sve karte na sto, kazavši da Brisel neće dopustiti ulazak Srbije u Evropsku uniju bez jasno riješenog pitanja granica. Iako to važi za sve države zapadnog Balkana, u Beogradu se proteklih dana fokus stavlja na odnose Srbije i Kosova, a spominje se i opcija razmjene državne teritorije

U Strategiji Evropske komisije za zemlje zapadnog Balkana, koja je predstavljena nedavno u Strazburu, navodi se da bi Republika Srbija do 2025. godine mogla postati punopravna članica Evropske unije.


Za to je, međutim, neophodno jasno rješenje pitanje granica, što ponovo u prvi plan ističe odnose Kosova i Srbije. Prije tačno 10 godina Kosovo je proglasilo svoju nezavisnost, što Srbija nikada nije formalno priznala.

U Srbiji se sada, kao najizvjesniji scenarij za rješavanje tog pitanja, navodi prihvatanje nezavisnosti Kosova. Predviđanja u vezi s rješavanjem tog spora, međutim, idu mnogo dalje, pa se kao jedno od rješenja navodi i model dvije Njemačke. Najgori scenarij je razmjena teritorija!

EU pohitila polako


Ugledni beogradski novinar Boško Jakšić smatra da je Evropska unija, prije svega zbog rastućeg utjecaja Rusije u cijelom regionu, ponovo pokrenula priču o evropskim integracijama svih zemalja zapadnog Balkana, ali i shvatila da se moraju riješiti problemi koji prijete da postanu zamrznuti.

"Rezervoar strpljenja u Briselu je umnogome istrošen. To objašnjava činjenicu da su sada i Beograd i Priština pod pojačanim pritiskom da ostvare ono što su se dogovorili tokom dijaloga i da potpišu taj pravno obavezujući sporazum", rekao je Jakšić za klix.ba.

Istakao je da je Vučićeva izjava o rješavanju pitanja granica iz januara 2018. godine njegova najvažnija izjava posljednjih godina.

"Vučić je otkrio da je spreman na to da Srbiju neće uvesti u Evropsku uniju bez normalizacije odnosa s Kosovom i da na tome radi. Počela je psihološka priprema srpske javnosti za bolne ustupke i kompromise, za odustajanje od mitova, o čemu Vučić sada govori", rekao je Jakšić, dodavši da je moguće da će to biti riješeno do kraja 2019. godine.

Objasnio je da niko u Srbiji ne spominje formalno priznavanje Republike Kosovo, što je jasno kako Briselu tako i Vašingtonu.

"U Srbiji nema političara koji bi poslije decenije pravljenja atmosfere 'Nikada, nikada, nikada' mogao povući jedan takav potez. Kao jedna od mogućnosti se navodi prihvatanje nezavisnosti Kosova, što je nešto sasvim drugo", poručio je Jakšić.

Prema njegovim riječima, najbolje rješenje koje se pominje bio bi model dvije Njemačke.

"Model dvije Njemačke bi značio da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije i da se na taj način stvari normalizuju. Lično mislim da bi to bilo najbolje rješenje. Ulaskom Kosova u UN bi bio blokiran nacionalizam koji postoji na Kosovu, kod pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i drugih radikalnih nacionalističkih snaga", istakao je Jakšić.

Napomenuo je da bi to, s druge strane, u Beogradu moglo biti opravdano srpskoj javnosti na sljedeći način: "Kosovo jeste ušlo u Ujedinjene nacije, mi i dalje formalno nismo priznali Kosovo, ali su nam otvorena vrata EU".

Jakšić smatra da bi se time ostvarila budućnost gdje se i Beograd i Priština za sada međusobno blokiraju bez ikakve racionalne koristi od takvog stava.

Najgori mogući scenarij


Britanski list Ekonomist je u ponedjeljak u tekstu o razmjeni teritorija na Balkanu naveo da se proces ne bi zaustavio ako bi Srbija i Kosovo razmijenili dijelove teritorije.

Jakšić objašnjava da je razmjenu teritorija, što se navodi kao jedno od rješenja za spor Srbije i Kosova, prvi aktivirao šef diplomatije Ivica Dačić pa potom i ministar Aleksandar Vulin.

"Aktiviranje ili reaktiviranje te ideje dolazi od dvojice ministara koji su poznati po svojim proruskim naklonostima. Ne znam da li Rusija plasira jednu takvu ideju, ali ona je apsolutno nerealna. Ne vidim da će biti ikakve razmjene teritorija, jer bi to zaista otvorilo Pandorinu kutiju", kategoričan je Jakšić.

Naveo je da bi to onda prijetilo opstanku Makedonije i Bosne i Hercegovine, jer bi time bili ohrabreni predstavnici Republike Srpske koji govore o ujedinjenu sa Srbijom.

"Nastao bi jedan nerješiv haos. Ne vidim perspektivu rješenja u bilo kakvoj razmjeni teritorija ili idejama podjele. To bi značilo podjelu Kosova, spajanje sjevera Kosova i pripajanje Srbiji. Lančana reakcija na iscrtavanje novih granica bi bila katastrofalna", zaključio je Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana