Државне границе као нерјешива енигма западног Балкана

klix.ba
Државне границе као нерјешива енигма западног Балкана

Предсједник Републике Србије Александар Вучић је протеклог мјесеца ставио све карте на сто, казавши да Брисел неће допустити улазак Србије у Европску унију без јасно ријешеног питања граница. Иако то важи за све државе западног Балкана, у Београду се протеклих дана фокус ставља на односе Србије и Косова, а спомиње се и опција размјене државне територије

У Стратегији Европске комисије за земље западног Балкана, која је представљена недавно у Стразбуру, наводи се да би Република Србија до 2025. године могла постати пуноправна чланица Европске уније.


За то је, међутим, неопходно јасно рјешење питање граница, што поново у први план истиче односе Косова и Србије. Прије тачно 10 година Косово је прогласило своју независност, што Србија никада није формално признала.

У Србији се сада, као најизвјеснији сценариј за рјешавање тог питања, наводи прихватање независности Косова. Предвиђања у вези с рјешавањем тог спора, међутим, иду много даље, па се као једно од рјешења наводи и модел двије Њемачке. Најгори сценариј је размјена територија!

ЕУ похитила полако


Угледни београдски новинар Бошко Јакшић сматра да је Европска унија, прије свега због растућег утјецаја Русије у цијелом региону, поново покренула причу о европским интеграцијама свих земаља западног Балкана, али и схватила да се морају ријешити проблеми који пријете да постану замрзнути.

"Резервоар стрпљења у Бриселу је умногоме истрошен. То објашњава чињеницу да су сада и Београд и Приштина под појачаним притиском да остваре оно што су се договорили током дијалога и да потпишу тај правно обавезујући споразум", рекао је Јакшић за klix.ba.

Истакао је да је Вучићева изјава о рјешавању питања граница из јануара 2018. године његова најважнија изјава посљедњих година.

"Вучић је открио да је спреман на то да Србију неће увести у Европску унију без нормализације односа с Косовом и да на томе ради. Почела је психолошка припрема српске јавности за болне уступке и компромисе, за одустајање од митова, о чему Вучић сада говори", рекао је Јакшић, додавши да је могуће да ће то бити ријешено до краја 2019. године.

Објаснио је да нико у Србији не спомиње формално признавање Републике Косово, што је јасно како Бриселу тако и Вашингтону.

"У Србији нема политичара који би послије деценије прављења атмосфере 'Никада, никада, никада' могао повући један такав потез. Као једна од могућности се наводи прихватање независности Косова, што је нешто сасвим друго", поручио је Јакшић.

Према његовим ријечима, најбоље рјешење које се помиње био би модел двије Њемачке.

"Модел двије Њемачке би значио да Косово уђе у Уједињене нације и да се на тај начин ствари нормализују. Лично мислим да би то било најбоље рјешење. Уласком Косова у УН би био блокиран национализам који постоји на Косову, код покрета Самоопредељење Аљбина Куртија и других радикалних националистичких снага", истакао је Јакшић.

Напоменуо је да би то, с друге стране, у Београду могло бити оправдано српској јавности на сљедећи начин: "Косово јесте ушло у Уједињене нације, ми и даље формално нисмо признали Косово, али су нам отворена врата ЕУ".

Јакшић сматра да би се тиме остварила будућност гдје се и Београд и Приштина за сада међусобно блокирају без икакве рационалне користи од таквог става.

Најгори могући сценариј


Британски лист Економист је у понедјељак у тексту о размјени територија на Балкану навео да се процес не би зауставио ако би Србија и Косово размијенили дијелове територије.

Јакшић објашњава да је размјену територија, што се наводи као једно од рјешења за спор Србије и Косова, први активирао шеф дипломатије Ивица Дачић па потом и министар Александар Вулин.

"Активирање или реактивирање те идеје долази од двојице министара који су познати по својим проруским наклоностима. Не знам да ли Русија пласира једну такву идеју, али она је апсолутно нереална. Не видим да ће бити икакве размјене територија, јер би то заиста отворило Пандорину кутију", категоричан је Јакшић.

Навео је да би то онда пријетило опстанку Македоније и Босне и Херцеговине, јер би тиме били охрабрени представници Републике Српске који говоре о уједињену са Србијом.

"Настао би један нерјешив хаос. Не видим перспективу рјешења у било каквој размјени територија или идејама подјеле. То би значило подјелу Косова, спајање сјевера Косова и припајање Србији. Ланчана реакција на исцртавање нових граница би била катастрофална", закључио је Јакшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана