Држављанство БиХ за седам година добило 428 странаца

klix.ba
Држављанство БиХ за седам година добило 428 странаца

Сарајево - БиХ је у посљедњих седам година додијелила држављанство или дала сагласност за додјелу држављанства за 428 особа из укупно 26 земаља свијета. Највише дозвола издато је особама из Хрватске и то укупно 171 одобрење, док је истовремено из свих арапских земаља држављанство БиХ додијељено за 42 особе.

У посљедњих седам година за држављанство БиХ аплицирало је највише особа из Хрватске, а највише 2011. године, када их је 57 добило бх. пасош. Годинама се тај број смањивао, али је укупно од 2010. године до данас 171 особа добила бх. држављанство.


На другом мјесту су захтјеви особа из Србије, а у споменутом периоду 97 их је добило држављанство БиХ. Осим земаља регије, највише захтјева за додјелу бх. држављанства долазило је од особа из арапских земаља. Тако су у посљедњих седам година држављанство добиле 42 особе, а највише из Сирије, Јордана и Судана.

Треба истаћи да предмети стјецања држављанства по основу Уговора о двојном држављанству између БиХ и Србије не долазе на сагласност Министарству цивилних послова, већ се само достављају рјешења која се уводе у евиденцију стјецања држављанства БиХ, а предмети натурализације по основу Уговора између БиХ и Хрватске долазе на сагласност министарству, јер одредбе тог Уговора упућују на примјену закона о држављанству држава уговорница.

На основу доступних података Министарства цивилних послова БиХ, у посљедњих седам година није било одобравања држављанства БиХ за особе из арапских земаља чији туристи, али и инвеститори највише долазе у БиХ, попут Уједињених Арапских Емирата, Кувајта, Саудијске Арабије или Бахреина.

Када је ријеч о додјели држављанства БиХ по основу одредбе о пријему особа од нарочитог интереса за БиХ, у посљедњих 10 година додијељена су 82 таква држављанства и то највише за особе из Црне Горе (13), затим Хрватске (12), и Србије (10).

У Федерацији БиХ од доношења Закона о измјенама и допунама Закона о држављанству БиХ из 2013. године, до прије неколико мјесеци, није вођен поступак натурализације странаца, јер се каснило с доношењем Закона о измјенама и допунама Закона о држављанству Федерације БиХ (усклађивање ентитетског закона о држављанству с важећим Законом о држављанству БиХ), а затим и доношењем подзаконских прописа. Због застоја од неколико година, очекује се повећан број предмета у наредном периоду.

Наведеним измјенама и допунама Закона о држављанству из 2013. године тек се стекао правни основ за вођење евиденција о држављанству у складу са заштитом личних података.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана