Državljanin BiH poginuo u Siriji

FTV
Državljanin BiH poginuo u Siriji

Velika Kladuša - Denis Delanović (30) porijeklom iz Donje Vidovske kod Velike Kladuše, nastradao je nedavno na ratištu u Siriji.

Denis koji je državljanin BiH bio je nastanjen u Njemačkoj

U Donoj Vidovskoj kod Velike Kladuše stoji prazna porodična kuća Delanovića koji su u Njemačku s djecom odselili prije više od 20 godina. Tek malobrojni su danas bili spremni govoriti o Denisu Delanoviću, koji je prije osam mjeseci iz Njemačke otišao u Austriju, a zatim u Siriju, gdje je, kao pripadnik ISIL-a, prije šest dana, zajedno s još 11 državljana Njemačke, poginuo.

Mještani su duboko uznemireni činjenicom da mladi ljudi porijeklom iz Krajine odlaze i ginu na sirijskim ratištima. Posebno ne razumiju kad se za militantnom ideologijom povedu oni kojima život u Evropskoj uniji pruža brojne mogućnosti za posao i napredovanje.

U razgovoru za FTV, jedan od mještana kaže kako su u dijaspori njegove sinove pokušali vrbovati militanti. Uspio ih je odgovoriti od toga.

“Ko ima zdrav razum neće ići nigdje gdje se ratuje. Rizično je, a nije ni potrebno - ne brani svoju državu nego ide u tuđu državu da ratuje”, objašnjava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana