Држављанин БиХ осумњичен за убиство инжињера Хамаса ухапшен у Хрватској

Глас Српске
Држављанин БиХ осумњичен за убиство инжињера Хамаса ухапшен у Хрватској

Тунис - Министар правде Туниса саопштио је да је један од двојице држављана БиХ који се сумњиче за убиство Хамасовог високог инжињера за дронове Мохамеда Зуарија 2016. године, ухапшен у Хрватској.

Он је додао да је БиХ одбила да изручи другу осумњичену особу.

Зуари је био држављанин Туниса, а убијен је његовом аутомобилу у близини куће у граду Сфакс у децембру 2016. године. Хамасова бригада Ал-Касам Мартирс оптужила је Израел за овај напад. Тунис је саопштио да сумњају да су "страни елементи" укључени у његову смрт.

Подсјетимо, према наводима Хамаса, убиство су извршиле двије особе које су у Тунис ушле користећи бх. пасош. Припреме су почеле годину и по раније. Двије особе које су користиле пасош БиХ изнајмиле су два стана и аутомобиле у Тунису четири мјесеца прије убиства. Пратили су Зуарија на дан убиства у кафић који се налазио близу његовог дома. Сједили су за столом поред Зуарија, пише "JerusalemOnline".

Потом су отишли из кафића, док је други тим посматрао Зуаријеву кућу. Када је сјео у аутомобил, један од двојице агената који су користили бх. пасош упуцао је Зуарија. Наводно је користио пиштољ са пригушивачем.

Вјерује се да је израелска тајна шпијунска служба Мосад и раније убијала палетинске милитанте и научнике, али су ријетко потврђивали овакве операције.

У априлу ове године, убијен је инжињер који је сарађивао с Хамасом у главном граду Малезије. Његова породица и Хамас су казали да је то учинио Мосад. Др. Фади Мохамед ал-Баташ убијен је с више метака док се враћао кући из локалне џамије. 

Израел је негирао тврдње и сугерисао да је убиство повезано с неријешеним рачунима између супротстављених терористички фракција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана