Држављани БиХ и Кине у безвизном режиму

Срна
Држављани БиХ и Кине у безвизном режиму

Сарајево - Савјет министара утврдио је данас Приједлог споразума са Владом Кине о међусобном укидању виза. Овим се олакшавају путовања држављанима двије земље који имају важеће обичне пасоше, те доприноси развоју економије, културе и туризма.

Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника у име БиХ предложен је министар иностраних послова Игор Црнадак, саопштено је из Савјета министара.


Савјет министара затражио је да му Управни одбор Управе за индиректно опорезивање хитно, а најдуже у року 30 дана, достави на усвајање све спроведбене прописе Закона о царинској политици у БиХ, да би била омогућена пуна примјена овог закона и олакшан рад привредника у БиХ.

Савјет министара утврдио је Приједлог закона о обезбјеђењу депозита у банкама БиХ који ће бити упућен Парламентарној скупштини на разматрање по скраћеној процедури, а који је предложио Управни одбор Агенције за осигурање депозита, у чијем су саставу ентитетски министри финансија, министар финансија на нивоу БиХ и гувернер Централне банке БиХ.

Новим законом омогућена је боља заштита депонената приликом трансформације банака у БиХ, те уведена могућност реструктурисања банака. Прописано је да банке које добију дозволу за рад од ентитетских агенција за банкарство аутоматски улазе у процес осигурања депозита.

Доношењем цјеловитог закона жели се унаприједити финансијска стабилност, појачати транспарентност и извршити његово усклађивање са одговарајућим директивама ЕУ.

Агенција за осигурање депозита БиХ са сједиштем у Бањалуци и филијалама у овом граду и Сарајеву надлежна је, између осталог, за исплату депозита физичких и правних лица у банкама чланицама у складу с овим законом, као и за учешће у процесу реструктурисања банака.

На приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, Савјет министара донио је одлуку о распореду 365.000 КМ текућих грантова за учешће БиХ на сајамским и другим манифестацијама и активностима у иностранству у овој години.

Савјет министара овом одлуком подржава промоцију домаће производње на 11 међународних сајмова.

Савјет министара усвојио је Осми извјештај БиХ о примјени Европске социјалне повеље /ревидиране/ за чланове 2, 4, 5, 6, 21, 22 и 28 за референтни период јануар 2012. - децембар 2016. године.

Свеобухватни извјештај на 80 страница садржи ажуриране информације о законодавном оквиру и ситуацију у пракси у области рада, укључујући право на правичне услове и накнаду за рад, право на организовање и колективно преговарање, као и права на информисање и учествовање, те унапређење услова радног окружења.

Савјет министара утврдио је и упутиће Предсједништву БиХ Приједлог за потписивање министарске декларације о будућности рибарства у Медитерану, а за потписника у име БиХ предложен је министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

На сједници је утврђен и Приједлог споразума између Савјета министара и Владе Швајцарске за одобравање финансијског доприноса у виду донације за Пројекат прикупљања и прочишћавања отпадних вода у Зеници.

На данашњој сједници, већином гласова, утврђен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спорту у БиХ, којим се унапређују постојеће процедуре, ради брже, једноставније и квалитетније примјене овог закона.

Допунама Закона спортским савезима БиХ даје се надлежност за арбитражно рјешавање спорова спортиста и спортских клубова, посредством њихових арбитражних спортских тијела, што је међународни стандард.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана