Држава отеже одлуку, прелази гомилају штету

Свјетлана Шурлан
Држава отеже одлуку, прелази гомилају штету

Бањалука - Гранични прелаз у Козарској Дубици још није добио стални статус међународног, већ му га власти додјељују привремено, док у Новом Граду четири и по године чекају промјену категорије да би преко прелаза био дозвољен теретни саобраћај, а због нерјешавања тих проблема штета константно расте.

Општине, привредници и становништво штету трпе још од 1. јула 2013. године када је Хрватска постала чланица Европске уније. Тада су на снагу ступили нови прописи о граничним прелазима и пограничном промету. Највећи проблем је забрана теретног саобраћаја преко граничног прелаза Нови Град - Двор. Тиме је отежана ионако тешка ситуација за привреднике из Новог Града, сусједне општине Двор у Хрватској и других општина приједорске регије којима је тај прелаз најближи.

Десетине привредних субјеката који послују са фирмама из Хрватске, Словеније, Италије, Њемачке, Аустрије и других земаља од тренутка затварања граничног прелаза за теретни саобраћај има озбиљне финансијске губитке због повећања трошкова транспорта робе коју производе и отежаног снабдијевања сировинама, репроматеријалом и опремом из земаља ЕУ. Привредници су приморани да користе прелаз у Градини што повећава дужину пута за око 400 километара.

Иницијативу за отварање прелаза у Новом Граду за теретни саобраћај потписима су подржали челници 73 привредна субјекта приједорске регије, Унско-санског кантона и Сисачко-мославачке жупаније. Иако је Комисија о захтјеву за промјену категорије граничног прелаза Нови Град - Двор требало да расправља на децембарској сједници то се није десило. Због тога и даље има статус међународног граничног прелаза за друмски и путнички, али без могућности робног саобраћаја.

Замјеник начелника општине Нови Град Бојан Лукач наглашава да би било веома значајно да гранични прелаз буде отворен за робни саобраћај.

- Није само у питању значај за привреду Новог Града, већ комплетне приједорске регије, Унско-санског кантона и Сисачко-мославачке жупаније гдје такође траже прекатегоризацију граничног прелаза. Привредне коморе са свих ових подручја дале су пуну подршку том захтјеву. Привредницима би отварање прелаза много значило, поготово што је од прошле године пооштрен режим уласка у ЕУ због чега чекају по пет, шест сати на границама. Трошкови транспорта преласком границе у Новом Граду били би им значајно мањи - нагласио је Лукач.

Додао је да је раније извршено испитивање степена носивости моста пробним оптерећењем које је показало да је еластичност моста близу дозвољене границе, што је у складу са домаћим и хрватским стандардима.

- Без обзира на то што је у границама нормале, Хрватска је тражила да буде обављена санација површинског слоја и ојачање степена безбједности моста прије пуштања теретног саобраћаја. Јесмо за санацију, али не постоји препрека за отварање моста, јер је све у границама нормале и у пракси се ријетко може десити да мост буде максимално оптерећен - казао је Лукач и додао да представници општине неће одустати од захтјева да прелаз буде отворен за робни саобраћај.

Иако је ситуација у Козарској Дубици нешто повољнија ни ту проблем није трајно ријешен. Мјешовита комисија за праћење спровођења уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима донијела је 7. новембра одлуку за привремени међународни саобраћај путника преко сталног граничног прелаза за погранични промет Козарска Дубица - Хрватска Дубица у трајању од три мјесеца и она истиче 7. фебруара.

Замјеник начелника општине Козарска Дубица Миле Злојутро изразио је наду да ће међународни статус граничног прелаза бити продужен и послије 7. фебруара.

- Свака три мјесеца доносе одлуке привремено, па мислим да није спорно даље продужавање. То је од виталног значаја за општину. Сада је пуно другачија ситуација у односу на вријеме када овај прелаз није имао међународни статус. Значај прелаза је видљив сваки викенд када су велике гужве на прелазима у Градишци и на прелазу Градина, тако да је овај прелаз веома битан. Поред тога, отвореност утиче и на привреду наше општине, већи је промет и у области угоститељства и трговине - казао је Злојутро.

Предсједник Мјешовите комисије за праћење спровођења уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима Божо Зовко о овим питањима није желио да разговара, истакавши да је тражио од Савјета министара БиХ да га смјене са те позиције.

- Смијените ме, реците да нећу да сарађујем, возим и не пада ми на памет да се вратим на посао, уђем у све материјале и да вама говорим - казао је Зовко.

Савјет министара

У Савјету министара БиХ нису одговорили на питање да ли су разматрали захтјев предсједника Мјешовите комисије за праћење спровођења уговора између БиХ и Хрватске о граничним прелазима Боже Зовка да буде разријешен са те позиције.

Није познато ни како би његова евентуална смјена могла да утиче на рад комисије, која се посљедњи пут састала 6. децембра прошле године. Тада је граничном прелазу Габела поље на три мјесеца дат статус међународног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана