Дружење с лауреатом на крају светковине лијепе ријечи на Козари

Снежана Тасић
Дружење с лауреатом на крају светковине лијепе ријечи на Козари

Приједор - Дружењем са добитником награде “Скендер Куленовић” пјесником Здравком Миовчићем и представљањем његове награђене књиге поезије “Што је душа скупила”, названим “Вече лауреата”, у приједорској Галерији “Сретен Стојановић” завршени су овогодишњи, 46. “Књижевни сусрети на Козари”.

Домаћин дружења, књижевни критичар Ранко Поповић је истакао да се жири, чији је био члан, опредијелио за Миовчићеву поезију, за коју су сматрали да је најјезгровитија, композиционо и садржајно најдосљеднија.

Здравко Миовчић, коме је ово четврта збирка поезије, и на прошлогодишњим сусретима је био у ужем избору за додјелу награде на Козари.

- Пошто сам ја лиричар и пошто душом посматрам свијет, онда бих ову своју награђену књигу назвао неком врстом путописа, јер бавећи се својим послом, путујем свијетом и кад год је душа заиграла, ја сам понешто записао - рекао је Миовчић.

Овим ријечима појаснио је публици наслов збирке и поједине њене циклусе везане за одређена сјећања, људе и догађаје.

Током ове вечери директор Галерије “Сретен Стојановић” Тихомир Илијашевић, иначе академски сликар, као традиционално изненађење вечери поклонио је Здравку Миовчићу графику на којој је његов портрет, а чији је Илијашевић аутор.

У част лауреата стихове једне од пјесама из награђене књиге поезије у музичку нумеру преточио је професор Музичке школе “Саво Балабан” Драган Маринковић.

Иначе, овогодишњем лауреату “Књижевних сусрета на Козари” Здравку Миовчићу награда “Скендер Куленовић” уручена је у петак на свечаној академији на отварању сусрета у Позоришту Приједор. Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је отварајући сусрете зажелио добродошлицу пјесницима који су и ове године, како је истакао, дошли у походе Козари.

- Ово је светковина лијепе ријечи која већ 46 година у Приједору и на Козари окупља ствараоце и поштоваоце њихових дјела и ми смо посебно поносни што и на овај начин чувамо сјећање на славну историју и слободарски дух народа Козаре - рекао је Ђаковић који је овогодишњем лауреату уручио награду “Скендер Куленовић”.

Здравко Миовчић, који је награду стручног жирија добио за књигу “Што је душа скупила”, иначе је оснивач и директор Развојне агенције “Еда” у Бањалуци и до сада је објавио девет књига из области одлучивања и управљања развојем, али и четири књиге поезије.

- Награда ми пуно значи јер носи име Скендера Куленовића, доста ми значи јер је у граду Приједору са којим сарађујем по неким другим питањима већ десетак година и посебно ми значи јер ми је ово прва награда - казао је Миовчић.

Статуета “Љубијски рудар” Миовчићу је уручена у суботу на централној манифестацији овогодишњих, 46. “Књижевних сусрета на Козари” која је одржана у хотелу “Монумент” под називом “Пјесничко подне”.

Награду је лауреату сусрета уручио генерални директор Рудника “Арселор Митал Приједор” Младен Јелача, компаније која је и спонзор новчаног дијела ове књижевне награде.

- Награда носи име Скендер Куленовић и то већ говори о њеном значају, о њеном значају говори и ово мјесто гдје смо. Планина Козара није наша највиша планина, али је највећи врх српске страдалачке поезије - изјавио је Миовчић захваљујући на урученој награди.

Поред лауреата, Козару и Приједор су током овогодишњих књижевних сусрета на Козари походили и пјесници Драган Колунџија, Матија Бећковић, Љубивоје Ршумовић, Мошо Одаловић, Ђорђе Нешић, Вуле Журић, Анђелко Анушић, Вид - Вицко Вукелић и Драгана Крагуљ.

Организатор и генерални покровитељ 46. “Књижевних сусрета на Козари” је град Приједор, саорганизатори су град Бањалука и општине Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица. Покровитељ је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Библиотека Књижевних сусрета

Организациони одбор сусрета је поводом 40. годишњице смрти Скендера Куленовића и исто толико година од установљења књижевне награде која носи његово име, и првог њеног добитника Бранка Ћопића, одлучио да буде покренута библиотека Књижевних сусрета. У плану је да буду објављене три едиције, од којих је прва “Овјенчани”, гдје ће бити објављени сви лауреати свих награда.
Ове године су, уз потпуно финансирање града Приједора, објављене књиге првог добитника Бранка Ћопића и прошлогодишњег Милована Данојлића. Већ за сљедеће сусрете припремају се књиге пет добитника награда књижевне Козаре и то Милосава Тешића, Љубомира Симовића, Љубивоја Ршумовића, Матије Бећковића и Драгана Колунџије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана