Drugi udar “Silve” oduvao 24 člana šumske mafije

Nebojša Tomašević
Drugi udar “Silve” oduvao 24 člana šumske mafije

Banjaluka - Bivši direktor Šumskog gazdinstva “Romanija” sa Sokoca Dragan Vidojević (55) i još 23 osobe uhapšeni su juče u drugom talasu policijske akcije “Silva” zbog sumnje da su duže vrijeme organizovano krali šumu na području Sokoca, Rogatice i Pala.

Akcija “Silva” počela je 12. juna kada su lisice na ruke stavljene 21 osobi.

Osim Vidojevića juče su uhapšeni Jovan Golijan (30), Đorđe Radić (34), Jovo Dobrilović (41), Goran Galavić (59), Nemanja Teletina (35), Davor Sorak (43), Branimir Dangubić (29), Slavojko Muharemović (53), Radomir Bartula (51), Nenad Lopatić (46), Milomir Golijan (59), Robert Cvijetić (45), Danko Karadžić (48), Srpko Delić (39), Dalibor Marinković (34), Njegoslav Dubočanin (36), Miloš Gazija (49), Aleksandar Matić (33), Pavle Kapović (32), Momčilo Savčić (34), Slađa Šepur (37), Ognjen Muharemović (27) i Vela Muharemović (57).

Izvor blizak istrazi rekao je za “Glas Srpske” da su oni ukrali ogromne količine oblovine čija će vrijednost biti utvrđena u nastavku istrage. Osim toga utvrđeno je da su trupce ekstra kvaliteta prodavali kao nižu klasu čija je vrijednost manja i time oštetili Šumsko gazdinstvo “Romanija”. Istražioci vjeruju da su za to od kupaca šumskih sortimenata dobijali mito. Naš sagovornik ističe da su osumnjičeni osim krađe oblovine favorizovali određene kupce od Šumskog gazdinstva “Romanija”.

- U dokumentaciji su fingirali izvještaje o prodaji drveta u kojima su navođene manje količine i lošija klasa od stvarne. Takođe, davali su povlašćen položaj određenim izvođačima radova u šumama - kazao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da su osim toga osumnjičeni prikrivali tragove i dokaze o krađi šumskog bogatstva.

- Pojedini su uklanjali grane od porušenih stabala, skrivali panjeve i nisu prijavljivali krađe iako je to bila njihova dužnost - kazao je naš izvor.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, navodeći inicijale uhapšenih, istakli su da osumnjičene terete da su počinili više krivičnih djela u vezi sa krađom šume.

- Teretimo ih za udruživanje radi vršenja krivičnih djela, krađe, pustošenje šuma, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, neprijavljivanje krivičnog djela ili učinioca. Osumnjičeni su i za falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, sprečavanje dokazivanja, falsifikovanje znakova za obilježavanje robe, utaju poreza i doprinosa, nedozvoljenu trgovinu i nezakonito postupanje u privrednom poslovanju - rekli su u MUP-u RS, ali nisu mogli da otkrivaju detalje do kojih su došli njihovi istražioci.

U prvoj fazi akcije “Silva” koja je počela 12. juna uhapšena je 21 osoba među kojima i nekoliko radnika Šumskog gazdinstva “Romanija”. Njima je na teret stavljeno da su ukrali ogromnu količinu drveta koje je zatim prerađivano na ilegalnim pilanama. Građu su potom prodavali nezakonito, odnosno bez plaćanja poreza.

Nakon ispitivanja od 21 uhapšenog 16 je pušteno da se brani sa slobode, a  pet ih je pritvoreno. Iza rešetaka su ostali upravnik Radne jedinice “Sokolac” u Šumskom gazdinstvu “Romanija” Žarko Zečević, te Slavko Bratula, Milenko Krsmanović, Dragan Antonić  iz Sokoca i Nenad Janković iz Pala.

Akciju “Silva” realizuju pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS.

Marić: Podrška policiji, šteta od krađe ogromna

Generalni direktor “Šuma RS” Risto Marić kazao je da podržava akciju policije na području istočnosarajevskih opština.

- Svi koji su učinili krivična djela treba da odgovaraju. Protiv svih radnika šumskih gazdinstava za koje policija dostavi izvještaj da su počinili krivična djela i krađu šume postupićemo u skladu sa zakonom i oni za to treba da snose odgovornost - kazao je Marić.

Dodao je da su štete od šumskih krađa velike, a pogotovo na području Romanije.

- Prošle godine je šteta od krađe šume u RS iznosila oko 2,9 miliona KM, a samo na platou Pala, Sokoca i Rogatice lani je ukradena šuma vrijedna oko dva miliona maraka - istakao je Marić.

Uhapšeni

Dragan Vidojević (55)

Jovan Golijan (30)

Đorđe Radić (34)

Jovo Dobrilović (41)

Goran Galavić (59)

Nemanja Teletina (35)

Davor Sorak (43)

Branimir Dangubić (29)

Slavojko Muharemović (53)

Radomir Bartula (51)

Nenad Lopatić (46)

Milomir Golijan (59)

Robert Cvijetić (45)

Danko Karadžić (48)

Srpko Delić (39)

Dalibor Marinković (34)

Njegoslav Dubočanin (36)

Miloš Gazija (49)

Aleksandar Matić (33)

Pavle Kapović (32)

Momčilo Savčić (34)

Slađa Šepur (37)

Ognjen Muharemović (27)

Vela Muharemović (57)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana