Други удар “Силве” одувао 24 члана шумске мафије

Небојша Томашевић
Други удар “Силве” одувао 24 члана шумске мафије

Бањалука - Бивши директор Шумског газдинства “Романија” са Сокоца Драган Видојевић (55) и још 23 особе ухапшени су јуче у другом таласу полицијске акције “Силва” због сумње да су дуже вријеме организовано крали шуму на подручју Сокоца, Рогатице и Пала.

Акција “Силва” почела је 12. јуна када су лисице на руке стављене 21 особи.

Осим Видојевића јуче су ухапшени Јован Голијан (30), Ђорђе Радић (34), Јово Добриловић (41), Горан Галавић (59), Немања Телетина (35), Давор Сорак (43), Бранимир Дангубић (29), Славојко Мухаремовић (53), Радомир Бартула (51), Ненад Лопатић (46), Миломир Голијан (59), Роберт Цвијетић (45), Данко Караџић (48), Српко Делић (39), Далибор Маринковић (34), Његослав Дубочанин (36), Милош Газија (49), Александар Матић (33), Павле Каповић (32), Момчило Савчић (34), Слађа Шепур (37), Огњен Мухаремовић (27) и Вела Мухаремовић (57).

Извор близак истрази рекао је за “Глас Српске” да су они украли огромне количине обловине чија ће вриједност бити утврђена у наставку истраге. Осим тога утврђено је да су трупце екстра квалитета продавали као нижу класу чија је вриједност мања и тиме оштетили Шумско газдинство “Романија”. Истражиоци вјерују да су за то од купаца шумских сортимената добијали мито. Наш саговорник истиче да су осумњичени осим крађе обловине фаворизовали одређене купце од Шумског газдинства “Романија”.

- У документацији су фингирали извјештаје о продаји дрвета у којима су навођене мање количине и лошија класа од стварне. Такође, давали су повлашћен положај одређеним извођачима радова у шумама - казао је извор близак истрази.

Додао је да су осим тога осумњичени прикривали трагове и доказе о крађи шумског богатства.

- Поједини су уклањали гране од порушених стабала, скривали пањеве и нису пријављивали крађе иако је то била њихова дужност - казао је наш извор.

У Министарству унутрашњих послова РС, наводећи иницијале ухапшених, истакли су да осумњичене терете да су починили више кривичних дјела у вези са крађом шуме.

- Теретимо их за удруживање ради вршења кривичних дјела, крађе, пустошење шума, злоупотребу службеног положаја или овлашћења, несавјестан рад у служби, непријављивање кривичног дјела или учиниоца. Осумњичени су и за фалсификовање или уништавање службене исправе, спречавање доказивања, фалсификовање знакова за обиљежавање робе, утају пореза и доприноса, недозвољену трговину и незаконито поступање у привредном пословању - рекли су у МУП-у РС, али нису могли да откривају детаље до којих су дошли њихови истражиоци.

У првој фази акције “Силва” која је почела 12. јуна ухапшена је 21 особа међу којима и неколико радника Шумског газдинства “Романија”. Њима је на терет стављено да су украли огромну количину дрвета које је затим прерађивано на илегалним пиланама. Грађу су потом продавали незаконито, односно без плаћања пореза.

Након испитивања од 21 ухапшеног 16 је пуштено да се брани са слободе, а  пет их је притворено. Иза решетака су остали управник Радне јединице “Соколац” у Шумском газдинству “Романија” Жарко Зечевић, те Славко Братула, Миленко Крсмановић, Драган Антонић  из Сокоца и Ненад Јанковић из Пала.

Акцију “Силва” реализују припадници Управе криминалистичке полиције МУП-а РС.

Марић: Подршка полицији, штета од крађе огромна

Генерални директор “Шума РС” Ристо Марић казао је да подржава акцију полиције на подручју источносарајевских општина.

- Сви који су учинили кривична дјела треба да одговарају. Против свих радника шумских газдинстава за које полиција достави извјештај да су починили кривична дјела и крађу шуме поступићемо у складу са законом и они за то треба да сносе одговорност - казао је Марић.

Додао је да су штете од шумских крађа велике, а поготово на подручју Романије.

- Прошле године је штета од крађе шуме у РС износила око 2,9 милиона КМ, а само на платоу Пала, Сокоца и Рогатице лани је украдена шума вриједна око два милиона марака - истакао је Марић.

Ухапшени

Драган Видојевић (55)

Јован Голијан (30)

Ђорђе Радић (34)

Јово Добриловић (41)

Горан Галавић (59)

Немања Телетина (35)

Давор Сорак (43)

Бранимир Дангубић (29)

Славојко Мухаремовић (53)

Радомир Бартула (51)

Ненад Лопатић (46)

Миломир Голијан (59)

Роберт Цвијетић (45)

Данко Караџић (48)

Српко Делић (39)

Далибор Маринковић (34)

Његослав Дубочанин (36)

Милош Газија (49)

Александар Матић (33)

Павле Каповић (32)

Момчило Савчић (34)

Слађа Шепур (37)

Огњен Мухаремовић (27)

Вела Мухаремовић (57)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана