Драшковићев кредит блокирао гробље у Источном Новом Сарајеву

Дарко Момић
Драшковићев кредит блокирао гробље у Источном Новом Сарајеву

Бањалука - Јавном комуналном предузећу за погребну дјелатност “Свети Марко” из Источног Новог Сарајева јуче је блокиран рачун и онемогућено пословање, а главни кривац за то је бивши директор овог предузећа и бивши начелник општине Гојко - Мишо Драшковић.

Предузеће “Свети Марко” било је жирант за кредит од 240.000 КМ Драшковићевој приватној фирми “Саракс” која није измиривала обавезе по основу кредита, а резултат тога је блокада рачуна.

Куриозитет у овом случају је то што је у јуну 2008. године, када је подигнут кредит, Драшковић био и власник “Саракса” и директор “Светог Марка”.

У уговору о кредиту се наводи да је “Свети Марко” жирант по овом кредиту, што значи да је Драшковић као директор јавног предузећа потписао да ће то предузеће бити жирант за кредит који подиже његова приватна фирма.

Додатни куриозитет је то што је Драшковић у октобру 2008. године, свега неколико мјесеци након што је потписао спорни уговор о кредиту са тадашњом Хипо Алпе Адрија банком, као кандидат СДС-а изабран за начелника Источног Новог Сарајева, а за његове кредитне акробације сазнало се тек у јуну 2011. године када је из банке стигао допис новом руководству “Светог Марка” о раскиду уговора и покретању судског поступка зато што “Саракс” не измирује обавезе по основу кредита.

У Јавном предузећу “Свети Марко” до тада нису уопште знали за кредит, јер није постојала никаква документација. Драшковић је тада рекао да је покренута процедура да Јавно предузеће “Свети Марко” буде ослобођено обавеза по основу кредита за који је било жирант.

Међутим, сада се види да то није урађено, а садашња директорица овог јавног предузећа Бранка Обућина потврдила је да је јуче ујутро стигао допис из банке да је рачун блокиран.

- Добили смо обавјештење да нам је рачун блокиран због кредита из 2008. године који је добила фирма бившег директора Гојка Драшковића, а за који је наше предузеће било жирант/судужник. На срећу, нису још никаква средства скинута са рачуна и надамо се да ћемо ријешити проблем прије него што се и то почне дешавати. Упркос свим потешкоћама у раду, успијевали смо до сада да редовно исплаћујемо плате које нису велике, али ако се овај проблем не ријеши, и то би могло да дође у питање - каже Обућина.

С друге стране, Гојко Драшковић јуче није био расположен за причу.

- Немам никакав коментар, ако вам нешто треба, обратите се мом адвокату Санели Горчић - кратко је рекао Драшковић.

Напустио СДС

Гојко - Мишо Драшковић на изборима 2008. године као кандидат СДС-а са 400 гласова испред кандидата СНСД-а Љубише Лаловића постао је начелник Источног Новог Сарајева.

Послије четири године владавине, за отприлике исто толико гласова, изгубио је од кандидата СНСД-а Љубише Ћосића. Драшковић је послије губитка избора 2012. године окренуо леђа СДС-у и у потпуности изашао из политичких вода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана