Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС: Владине олакшице дижу плате радника

Маријана Миљић
Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС: Владине олакшице дижу плате радника

Пословна заједница спремна је да све олакшице које ће у наредне три године добити од Владе РС искористи за повећање плата запосленима, казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Нагласио је да ће реализација мјера из меморандума о заједничким политикама за период од 2018. до 2020. године потписаног са Владом утицати на раст запослености, већи прилив новца у буџет РС и у извјесној мјери зауставити одлив радне снаге у иностранство.

ГЛАС: Одакле је потекла иницијатива за потписивање меморандума са Владом РС којим је прецизно утврђено спровођење мјера из економске политике?

ШКРЕБИЋ: Идеја је потекла од Уније удружења послодаваца РС. Сваке године усвајали смо и доносили гламурозан докуменат економске политике који је куцан на 100 до 180 страна. У њему је било свега и свачега. Након његовог усвајања нико није пратио шта је реализовано, а шта није. Када смо све анализирали пред Владу смо ставили приједлог да то овај пут мало сузимо. Инсистирали смо на томе да из свих тих мјера извучемо оно што је најважније, што имамо намјеру и што можемо урадити. Тражили смо и да нам не обећавају ништа што не могу урадити.

ГЛАС: Како је Влада прихватила приједлог послодаваца?

ШКРЕБИЋ: Имам утисак да је и Влади био потребан овакав документ. Поједини сарадници премијерке РС Жељке Цвијановић противили су се потписивању документа јер би најрадије наставили са даљим отаљавањем посла, односно да у свом раду ништа не мијењају, а да добијају плату. Није их ни за шта брига, јер немају одговорност. На крају, челници Владе се нису опирали нашем приједлогу, јер је и њима потребан овај документ да би своје сараднике приморали на бољи рад и одговорност.

ГЛАС: Зашто и током претходних година није потписиван такав документ?

ШКРЕБИЋ: Бићу искрен. Нисмо ни ми износили такав захтјев, али све што смо до сада видјели није било добро и морали смо нешто мијењати.

ГЛАС: Да ли је реално очекивати да буду испуњене све мјере наведене у потписаном споразуму?

ШКРЕБИЋ: Појединци нам говоре: „Потписали сте то, а Влада вам неће ништа испунити“. Свјесни смо тежине ситуације. Наш циљ није рушење власти, већ само тражимо формирање система који може функционисати. Ако будемо и даље трошили више него што зарађујемо то нам је крај. Све мјере су у вези једна са другом и ако не испунимо једну, не можемо самим тим ни другу. Тешко је очекивати да све буду примијењене у стоодстотном проценту, али ми ћемо на томе инсистирати. Вјерујем да заједничким снагама већину мјера из програма можемо реализовати.

ГЛАС: Који су крајњи очекивани ефекти испуњења мјера?

ШКРЕБИЋ: Ми не можемо без Владе, али ни она без нас. Реализацијом мјера из потписаног споразума повећали бисмо запосленост и прилив новца у буџет РС. Реални сектор у највећем дијелу пуни буџет Српске и он не може више да трпи оволика оптерећења. Због тога је наша прва мјера смањење опорезивања рада. Тиме би дошло до већег раста запослености, што би за собом повукло и већи обим производње и раст потрошње и прихода од ПДВ-а чиме ће и прилив новца у буџет бити већи. Запошљавањем већег броја људи зауставићемо и одлазак радника у иностранство, јер шта нам вриједи држава без народа. Чим смањимо порезе и доприносе даћемо и пуну подршку борби против сиве економије која прави нелојалну конкуренцију поштеним послодавцима.

ГЛАС: Да ли би један од резултата могло бити и повећање радничких плата?

ШКРЕБИЋ: Плате радника морају расти. Ми морамо наћи изворе прихода за то, а један од њих је управо смањење оптерећења на рад. Када буду створене све претпоставке о којима говорим, ми смо спремни да све оно што нам држава да као олакшице пренесемо на повећање плата. Тражили смо права, али смо преузели и обавезе.

ГЛАС: Шта ћете предузети ако дође до одступања Владе РС у вези са реализацијом договорених мјера?

ШКРЕБИЋ: Никога ми не можемо натјерати ни на шта. Свака озбиљна Влада када потпише неки документ треба њега да се држи. Због тога смо и тражили да нам не обећавају ништа што се не може урадити.

Синдикат

ГЛАС: Да ли је могуће очекивати потписивање сличног документа и са Савезом синдиката РС, као трећим социјалним партнером?

ШКРЕБИЋ: Ми смо им нудили много услуга, али они користе изборну годину да би наметнули неке нереалне захтјеве. Синдикату смо чак понудили да заједнички дјелујемо према Влади у вези са потписивањем меморандума којим ће се све стране обавезати да реализују мјере. Њима је то било у интересу јер смо рекли да ћемо се обавезати да олакшице које будемо имали прелијемо у плате. На крају до те сарадње није дошло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана