Drago Puzigaća, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH: Pokušaj izmjene Izbornog zakona čista farsa

Željka Domazet
Drago Puzigaća, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH: Pokušaj izmjene Izbornog zakona čista farsa

Pokušaj izmjene Izbornog zakona tik pred izbore je samo farsa, jer se nigdje u svijetu osim, izgleda, u BiH ne dešava da se izbori raspišu, a zatim mijenja zakon.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH i član SNSD-a Drago Puzigaća.

- Izmjene Izbornog zakona trebalo je uraditi prije raspisivanja izbora i da bude plod dogovora i konsenzusa predstavnika konstitutivnih naroda jer se radi o veoma osjetljivim pitanjima. Međutim, znalo se da će se ovo dešavati i zbog toga se ušlo u jedan cirkus pred izbore, da se okrivljuje neka druga ili treća strana - rekao je Puzigaća.

GLAS: Dio Kluba Srba u Domu naroda potpisao je zahtjev za Vašu smjenu, a i Vaš kolega iz Kolegijuma Doma Jasenko Tufegdžić iz SDA je najavio da će, ukoliko smjenu ne zatraži Klub Srba, on podnijeti zahtjev. Kako to komentarišete?

PUZIGAĆA: To nije ništa drugo do još jedna potvrda stare prakse odnosno da ako ne mislite kao oni, automatski vam slijedi smjena. Apsolutno nemate pravo na svoje mišljenje. U Domu naroda smo, a nemamo pravo da štitimo svoj narod. Dio Srba koji traži moju smjenu su iz SDP-a, a poznato je da nisu legitimni predstavnici srpskog naroda jer ih nisu birali Srbi. Delegate u Domu treba birati na način da srpske predstavnike bira srpski narod, hrvatske predstavnike hrvatski, a bošnjačke bošnjački narod. Imajući u vidu da u FBiH nema dovoljno Srba delegati bi trebalo da se biraju na način kako se bira Vijeće naroda u RS. Sve ostalo je farsa. Zar nije farsa ako SDA, HDZ ili druge stranke, a najčešće SDP i DF, štite srpske interese. Uostalom, svjedoci smo da su se neki poslanici i delegati po potrebi izjašnjavali kao Srbi. To što Tufegdžić najavljuje da će podnijeti zahtjev za moju smjenu dovoljno govori o tome da Bošnjaci odnosno SDA smatraju da je FBiH potpuno njihova i da mogu postavljati i smjenjivati ljude kako im padne na pamet.

GLAS: Očekujete li da ćete biti smijenjeni na sjednici 26. jula?

PUZIGAĆA: Uopšte me ne zanima šta će uraditi i nije mi stalo do njihove podrške. Time što moju smjenu traže pred same izbore žele da pokažu samo silu i moć jer su u avgustu godišnji odmori, a u septembru predizborna kampanja.

GLAS: Osim što je predložen u nevrijeme, da li je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH, zadovoljavajući i šta je u njemu sporno?

PUZIGAĆA: Taj prijedlog nije zadovoljavajući. Kada sam upitao na Klubu Srba upitao zašto to nije urađeno prije raspisivanja izbora, odgovorili su samo: “Teško pitanje, a još teži odgovor”. Prijedlogom se ništa ne rješava.

GLAS: Klub Srba od formiranja Doma naroda FBiH gotovo nikada nije bio popunjen. Kako izaći iz tog ćorsokaka?

PUZIGAĆA: Može se naći rješenje ako postoji volja ali  treba konsenzus. Treba izmijeniti članove Ustava. Međutim, to se pokreće svaki put pred izbore ili prilikom konstituisanja Doma. Klub je bio popunjen samo u periodu od 2006. do 2010. godine. Očito je da nikoga nije briga jer smo samo slušali obećanja. Od kada je uspostavljen Klub Srba nikada nije pokrenut vitalni nacionalni interes jer je od šest do deset delegata iz SDP-a, a za taj zahtjev treba 12 ruku. SDP ne zanimaju vitalni interesi Srba.

GLAS: Da li se u istoriji Doma naroda FBiH ikada  desilo da u Kolegijumu Doma naroda bude izabran legitimni predstavnik srpskog naroda osim sada?

PUZIGAĆA: Iskreno, nisam siguran. Često je Kolegijum radio bez zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda ili je bio izabran član SDP-a. 

Očekivanja

GLAS: Šta očekujete od narednih izbora kada je riječ o predstavnicima Srba u FBiH?

PUZIGAĆA: Ništa posebno. Srbi neće, kao i do sada, dobiti legitimne predstavnike. Sve će biti fiktivno, a sve je pokazao posljednji popis. Najviše Srba ima u Kantonu 10 odnosno u Glamoču i Grahovu. Tu je i Petrovac koji pripada Kantonu jedan. Jasno je da će Dom naroda biti popunjavan kao i do sada, a ovakav Dom ne treba da postoji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana