Драго Пузигаћа, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента ФБиХ: Покушај измјене Изборног закона чиста фарса

Жељка Домазет
Драго Пузигаћа, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента ФБиХ: Покушај измјене Изборног закона чиста фарса

Покушај измјене Изборног закона тик пред изборе је само фарса, јер се нигдје у свијету осим, изгледа, у БиХ не дешава да се избори распишу, а затим мијења закон.

Рекао је ово за “Глас Српске” замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента ФБиХ и члан СНСД-а Драго Пузигаћа.

- Измјене Изборног закона требало је урадити прије расписивања избора и да буде плод договора и консензуса представника конститутивних народа јер се ради о веома осјетљивим питањима. Међутим, знало се да ће се ово дешавати и због тога се ушло у један циркус пред изборе, да се окривљује нека друга или трећа страна - рекао је Пузигаћа.

ГЛАС: Дио Клуба Срба у Дому народа потписао је захтјев за Вашу смјену, а и Ваш колега из Колегијума Дома Јасенко Туфегџић из СДА је најавио да ће, уколико смјену не затражи Клуб Срба, он поднијети захтјев. Како то коментаришете?

ПУЗИГАЋА: То није ништа друго до још једна потврда старе праксе односно да ако не мислите као они, аутоматски вам слиједи смјена. Апсолутно немате право на своје мишљење. У Дому народа смо, а немамо право да штитимо свој народ. Дио Срба који тражи моју смјену су из СДП-а, а познато је да нису легитимни представници српског народа јер их нису бирали Срби. Делегате у Дому треба бирати на начин да српске представнике бира српски народ, хрватске представнике хрватски, а бошњачке бошњачки народ. Имајући у виду да у ФБиХ нема довољно Срба делегати би требало да се бирају на начин како се бира Вијеће народа у РС. Све остало је фарса. Зар није фарса ако СДА, ХДЗ или друге странке, а најчешће СДП и ДФ, штите српске интересе. Уосталом, свједоци смо да су се неки посланици и делегати по потреби изјашњавали као Срби. То што Туфегџић најављује да ће поднијети захтјев за моју смјену довољно говори о томе да Бошњаци односно СДА сматрају да је ФБиХ потпуно њихова и да могу постављати и смјењивати људе како им падне на памет.

ГЛАС: Очекујете ли да ћете бити смијењени на сједници 26. јула?

ПУЗИГАЋА: Уопште ме не занима шта ће урадити и није ми стало до њихове подршке. Тиме што моју смјену траже пред саме изборе желе да покажу само силу и моћ јер су у августу годишњи одмори, а у септембру предизборна кампања.

ГЛАС: Осим што је предложен у невријеме, да ли је Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата ФБиХ, задовољавајући и шта је у њему спорно?

ПУЗИГАЋА: Тај приједлог није задовољавајући. Када сам упитао на Клубу Срба упитао зашто то није урађено прије расписивања избора, одговорили су само: “Тешко питање, а још тежи одговор”. Приједлогом се ништа не рјешава.

ГЛАС: Клуб Срба од формирања Дома народа ФБиХ готово никада није био попуњен. Како изаћи из тог ћорсокака?

ПУЗИГАЋА: Може се наћи рјешење ако постоји воља али  треба консензус. Треба измијенити чланове Устава. Међутим, то се покреће сваки пут пред изборе или приликом конституисања Дома. Клуб је био попуњен само у периоду од 2006. до 2010. године. Очито је да никога није брига јер смо само слушали обећања. Од када је успостављен Клуб Срба никада није покренут витални национални интерес јер је од шест до десет делегата из СДП-а, а за тај захтјев треба 12 руку. СДП не занимају витални интереси Срба.

ГЛАС: Да ли се у историји Дома народа ФБиХ икада  десило да у Колегијуму Дома народа буде изабран легитимни представник српског народа осим сада?

ПУЗИГАЋА: Искрено, нисам сигуран. Често је Колегијум радио без замјеника предсједавајућег из реда српског народа или је био изабран члан СДП-а. 

Очекивања

ГЛАС: Шта очекујете од наредних избора када је ријеч о представницима Срба у ФБиХ?

ПУЗИГАЋА: Ништа посебно. Срби неће, као и до сада, добити легитимне представнике. Све ће бити фиктивно, а све је показао посљедњи попис. Највише Срба има у Кантону 10 односно у Гламочу и Грахову. Ту је и Петровац који припада Кантону један. Јасно је да ће Дом народа бити попуњаван као и до сада, а овакав Дом не треба да постоји. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана