Dragan Vrankić: Slaba realizacija preporuka revizora

Ž. D.
Dragan Vrankić: Slaba realizacija preporuka revizora

Sarajevo - Institucije BiH moraju sistemski početi sa realizacijom preporuka revizora da bi njihov rad bio efikasniji i potpuno usklađen sa standardima i zakonskim normama, istakao je juče glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Dragan Vrankić.

On je učestvovao u radu sjednice Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja je razmatrala godišnje revizorske izvještaje za četiri institucije koje su dobile mišljenje s rezervom. Radi se o ministarstvima odbrane i inostranih poslova, Upravi za indirektno oporezivanje i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. Revizori su u izvještajima za 2016. godinu dali 544 preporuke za 74 institucije BiH.

- Procenat realizacije revizorskih preporuka iznosi oko 60 odsto, što predstavlja određeni napredak, ali to nije dovoljno jer je najviše preporuka koje su jednostavne prirode, a za složenije je potreban sistemski pristup i koordinisani angažman institucija na koje se odnose - istakao je Vrankić.

Članovi komisije zaključili su da upute poziv Savjetu ministara da ih u određenom roku obavijesti o realizaciji preporuka iz godišnjeg revizorskog izvještaja, a naglašena je i potreba da se mišljenja revizora nađu u programu rada Savjeta ministara za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana