Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, za Glas Srpske: Terorizam ne smijemo gurati pod tepih

Željka Domazet
Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, za Glas Srpske: Terorizam ne smijemo gurati pod tepih

Nemamo posebno usložnjenu bezbjednosnu situaciju ni neke posebne bezbjednosne prijetnje koje su različite od drugih zemalja, ali kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, moramo pružiti daleko više i imati bolje rezultate.

Kazao  je to u intervjuu za "Glas Srpske" ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

* GLAS: Kako biste okarakterisali bezbjednosno stanje u BiH?

MEKTIĆ: Imamo nekoliko krupnih bezbjednosnih izazova koji utiču na ukupnu bezbjednosnu situaciju. Tu prije svega mislim na radikalizaciju i nasilni ekstremizam, kao i na određene vrste terorističkih prijetnji. Veliki izazov je i korupcija. Nije dovoljno da imamo samo dobro zakonodavstvo nego moramo imati konkretne rezultate koji se mogu dokazati samo pravosnažnim presudama. Sve ostalo je samo priča koja nekome može služiti za dnevno-političke svrhe, za kampanje i slično.

* GLAS: BiH se, prema ocjeni bezbjednjaka u svijetu, pa i zvaničnika u BiH i van nje, svrstava u visokorizične zemlje kada je riječ o terorizmu?

MEKTIĆ: Da bi ta problematika bila ozbiljno shvaćena i da bismo na efikasan način preduzimali sve mjere, moramo javno i transparentno reći šta su problemi radikalizacije, ekstremizma i terorizma u BiH. Ništa ne smije da se gura pod tepih niti se smije glava gurati u pijesak. Mora se reći istina, pa ma kakva bila, jer bi u protivnom eskalirali problemi na koje ne bismo mogli kvalitetno odgovoriti i posljedice se ne bi mogle ni pretpostaviti. Nemam nijedan razlog da krijem bilo koju činjenicu koja govori o terorizmu i terorističkoj prijetnji u BiH. Mora se reći da BiH ni u kom pogledu, kada je o terorizmu i prijetnjama riječ, nije izražajnija u odnosu na većinu evropskih zemalja. Mi još imamo određene izolovane grupe koje možemo držati pod kontrolom. Smatram da je svako pretjerivanje i nerealna priča bilo kog zvaničnika, pojedinca ili medija štetna za BiH. Imamo realno prijetnju od tih ekstremnih krugova, ali smatram da imamo kapacitet da ih držimo pod kontrolom. To ne znači da ne može da se dogodi teroristički napad, jer tvrditi to takođe nije realno. Sve bezbjednosne agencije u BiH postale su daleko svjesnije i odgovornije kada je riječ o ovoj pošasti, jer su svi shvatili da se pojedinačno ništa ne može učiniti.

* GLAS: Kako komentarišete činjenicu da je iz BiH na strana ratišta u Siriji i Iraku otišlo više ljudi nego iz svih bivših jugoslovenskih republika? Čini se da je u BiH opšti trend da povratnici sa ratišta sklapaju sa Tužilaštvom sporazume i dobijaju kazne kao da su napravili običan prekršaj?

MEKTIĆ: Zaista imamo taj problem koji je u jednom momentu poprimio zabrinjavajuće karakteristike. Enormno se povećao broj naših državljana koji su otišli na ratišta Sirije i Iraka i ratovali na strani terorističkih organizacija. Sada ih tamo ima oko 130, a kada je riječ o prostoru bivše Jugoslavije, barata se cifrom od 800 osoba. Kada je u pitanju odgovornost, mi smo sa Tužilaštvom BiH do sada obradili oko 20 osoba i dostavili podatke Tužilaštvu. Očekujem oko 20 optužnica, dok je jedan broj osoba zatražio sporazum sa Tužilaštvom i Sudom da eventualno dobiju neku blažu kaznu. Nisam pristalica tih sporazuma, ali sam za to da svaki takav zahtjev bude analiziran i kada se ocijeni da će se od nekog pojedinca kroz sporazum dobiti više koristi i omogućiti da se procesuira još desetak lica, saznati šta se na stranim ratištima dešava sa našim državljanima, ko je direktna prijetnja i dobiti neki obavještajni podaci, treba ići na postizanje neke vrste sporazuma. Treba sve izvagati i ako se nađe korist za ukupnu bezbjednost, ne vidim razlog da se to ne uradi pojedinačno, ali ne generalno da se prihvati sporazum sa svakim ko se javi.

* GLAS: Koliko je državljana BiH poginulo na strani Islamske države?

MEKTIĆ: Poginulo ih je 45 ili 46.

* GLAS: Ni nakon trećeg pokušaja Nezavisni odbor Parlamenta BiH nije donio odluku da direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić snosi odgovornost zbog atentata na premijera Srbije Aleksandra Vučića?

MEKTIĆ: Takozvani Nezavisni odbor je jedno od najmoćnijih tijela i poluga pomoću kojih politika utiče na rad policijskih struktura. On nije ni od čega nezavisan nego je direktno zavisan od političkih struktura. Političke partije koje su na vlasti biraju svoje političke predstavnike u Nezavisni odbor. To dolazi do izražaja kada se razmatra odgovornost policijskih rukovodilaca kao što je očigledno u slučaju "Vilić". Očigledno je da glasanje u Nezavisnom odboru zavisi od nacionalnosti policijskog rukovodioca, glasa se po nacionalnom osnovu. Stoga i trpimo katastrofalne posljedice, jer je bruka BiH da i nakon toliko vremena od napada na Vučića niko nije čak ni disciplinski odgovarao. U svim događajima koji u uzburkali javnost jedino je korektan bio bivši direktor Direkcije Himzo Selimović, koji je podnio neopozivu ostavku iz moralnih razloga nakon protesta u Sarajevu.

* GLAS: Da li nam Nezavisni odbor treba ili ne treba?

MEKTIĆ: Ovakav ne treba, jer samo razgrađuje bezbjednosni sistem. Ako ne možemo da ga promijenimo i da zaista bude nezavisan i sačinjen od stručnjaka i eksperata, bolje je da nemamo nikakav. Sa ovakvim bolje je da neka politička tijela imenuju direktore pa su stvari jasne, jer ovako lažemo i sebe i druge.

* GLAS: Čuju se ocjene da je Savjet ministara, a Vi posebno prenosio nadležnosti sa Srpske na nivo BiH, te da ste uglavnom angažovani na etiketiranju RS i njenih institucija kao kriminogenih. Da li je to tačno?

MEKTIĆ: To može biti kvalifikacija i ocjena onih kojima ne odgovara i smeta činjenica da sam sa pozicije ministra bezbjednosti stvorio ambijent i mobilisao i Tužilaštvo i policiju da se krene u obračun prije svega sa političkom korupcijom. Tu mislim na spregu između vlasti i kriminala ne samo u RS nego u cijeloj BiH. Ništa nam ne znači ako bismo sve probleme riješili u RS, a ne u FBiH ili obrnuto. To je bitno da se uradi, jer je korupcija u BiH postala sistemska i ukorijenila se u sve pore političkog i društvenog života. Korupcijom se izvlači ogroman novac koji spregom vlasti i kriminala odlazi u privatne džepove. Ništa drugo nisam radio osim što sam se borio protiv toga, nikoga nisam kriminalizovao. Ono što se rasvjetljava u bankarskom sektoru nije kriminalizacija nego će pomoći ekonomiju i razvoj RS i cijele BiH. I Međunarodni monetarni fond insistira na reformi i jačoj kontroli bankarskog sektora, jer bankarski sektor se koristio u političke svrhe, za različite političke projekte. U tom sektoru vladaju kriminal i korupcija i građanima odgovara da se te stvari rasvijetle, ali ne odgovara jednom dijelu vlasti, koji spinuje javnost kako se namjerno vrši kriminalizacija RS. Nemoguća je kriminalizacija RS nego treba da odgovaraju pojedinci koji su iskoristili pozicije u vlasti i počinili ogroman kriminal. To je novac građana BiH, a ne novac koji je pao sa Marsa, pa ga sada nema.

* GLAS: Šta je sa optužbama o prenosu nadležnosti?

MEKTIĆ: Neka mi navedu bilo koju oblast gdje je prenesena nadležnost. U kojem bezbjednosnom ili pravosudnom sektoru je prenesena? Reforme i pravosuđa i policije su rađene prije desetak godina, kada ova politička struktura uopšte nije bila na vlasti. Nismo nijedan novi zakon donijeli ni u oblasti pravosuđa ni u bezbjednosnoj oblasti.

* GLAS: Ni u jednom mandatu kao u ovom nije postojao veći jaz između vlasti u RS i one na nivou BiH, kada je riječ o srpskim kadrovima. Smatrate li da bi se stranke iz RS morale dogovarati o potezima i odrediti liniju preko koje se ne smije ići, kada je riječ o RS?

MEKTIĆ: Smatram da je ovakva situacija rezultat teškog političkog primitivizma u RS. Neko ne može da shvati da su različite parlamentarne većine u RS i na nivou BiH i to odlukom građana. Mene nikada niko otkako sam izabran na poziciju ministra nije pozvao u Vladu RS na bilo kakav sastanak da razgovaramo o bilo čemu, o bilo kakvom pitanju, dilemi ili problemu. Ponekad sam dobio neke mejlove od nekih meni totalno nepoznatih osoba i sa niskih pozicija. Takvo nešto ne mogu da prihvatim. Nisu me zvali, ali sam hiljadu puta prozvan kao izdajnik. Izdajnik sam jer sam pokrenuo pitanje istraga, borbu protiv korupcije, kao da to nije želja građana. Želim da zadovoljim interese građana, a ne bilo kog političara u RS ili BiH.

* GLAS: Smatrate li da stranke iz RS treba konačno da se dogovore o strateškim interesima i prevaziđu animozitete?

MEKTIĆ: Smatram da je to potrebno. Bolje je da ukrštamo argumente i govorimo argumentima i činjenicama, a ne da sluđujemo narod. Narodu nije jasno šta se dešava, ni u kakvom okruženju živi. Treba da predstavljamo zajedničke interese zajedno okupljeni i na nivou RS i na nivou BiH.

Dautbašić

* GLAS: Kandidat SBB-a za ministra komunikacija i transporta BiH Bakir Dautbašić odustao je od kandidature. Kako to komentarišete?

MEKTIĆ: To je ispravna odluka i u skladu je sa onim za šta se zalagao Savez za promjene, jer osoba kojom se bave Tužilaštvo i Sud BiH ne može da se nađe na funkciji. Dobro je što je odustao, jer takvog kandidata stranke iz Saveza za promjene ne bi mogle podržati. Nadamo se da će Savjet ministara ubrzo nastaviti dalje da radi u punom kapacitetu.

* GLAS: Da li Dautbašić sada radi kao sekretar u Ministarstvu bezbjednosti?

MEKTIĆ: Ne radi, jer je suspendovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana