Драган Мектић, министар безбједности БиХ: Открити позадину терористичког напада у Зворнику

Глас Српске
Драган Мектић, министар безбједности БиХ: Открити позадину терористичког напада у Зворнику

Источно Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић поручио је вечерас да се мора провести свеобухватна истрага терористичког напада у Зворнику, истичући да то није спонтани догађај, чија се позадина мора открити.

"Ово није спонтани догађај и случај. Иза њега постоји и позадина и морамо открити ту позадину, али и створити политички амбијент и послати снажне политичке поруке од свих у овој земљи како би се тероризам сасјекао у коријену, иначе ћемо ми бити побијеђени од њих", рекао је Мектић.

Након састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ Младеном Иванићем и замјеником предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младеном Босићем у Источном Сарајеву, Мектић је рекао новинарима да је спреман да изврши мобилизацију свих безбједносних агенција на нивоу БиХ у бескомпромисној борби против тероризма.

"Једноставно смо дошли у ситуацију да терористи нападају на народ на нашим просторима у БиХ, конкретно вечерас у Републици Српској, а раније смо имали у неким другим мјестима у БиХ. Морамо све безбједносне агенције у БиХ да укључимо у један капацитет помоћу којег ћемо побиједити тероризам", рекао је Мектић.

Он је навео да се прије вечерашњег напада располагало обавјештајним подацима да се припрема одређена врста напада у БиХ, који су подијељени са свим безбједносним агенцијама у БиХ.

"У том обавјештајном податку нисмо имали информацију када ће се и гдје догодити тај напад. Ми смо само тражили да се безбједносне мјере код свих агенција у БиХ подигну на виши ниво", појаснио је Мектић.

Он је изразио жаљење што је, без обзира на ту информацију, дошло до терористичког напада, наглашавајући да не треба открити само починиоце, него ко је и како планирао и ко су налогодавци овог терористичког акта.

"Искористићу позицију министра безбједности БиХ да заједно са Тужилаштвом БиХ и свим безбједносним агенцијама сасјечемо и уништимо ову појаву у БиХ, јер би у супротном та појава могла да уништи сваки облик заједничког живота у овој земљи", констатовао је Мектић.

Он је најавио да ће вечерас отићи у Зворник како би се на лицу мјеста информисао о догађајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана