Dragan Lukač: Biće još smjena u policiji RS

nezavisne.com
Dragan Lukač: Biće još smjena u policiji RS

MUP RS organizaciono i kadrovski mora da izvrši jednu korjenitu promjenu i to će biti učinjeno gdje god to bude potrebno, rekao je za "Nezavisne" Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, u svom prvom intervjuu nakon stupanja na novu poziciju.

On je rekao da MUP ima saznanja da radikalne islamističke grupe postoje u BiH, čak organizovane, te da se radi na tome da one budu stavljene pod kontrolu, kako bi policija bila sprema da djeluje i represivno ako bude bilo potrebe.

NN: Jedan od Vaših prvih poteza po dolasku na ovu funkciju bio je promjena na čelu Specijalne jedinice policije RS. Zašto ste donijeli tu odluku i da li i u narednom periodu može biti očekivana dalja kadrovska reorganizacija na čelnim pozicijama u MUP-u RS?

LUKAČ: U svojoj prvoj izjavi po dolasku na mjesto ministra rekao sam da će biti reorganizacija MUP-a RS u svim segmentima gdje to bude potrebno. Ono što MUP, kao važno ministarstvo u Vladi RS, mora da uradi je da u svojim redovima nađe kadrove koji mogu da nose težinu ovog vremena i poslova koji su vrlo specifični i bitni za opstanak RS i za njeno dalje jačanje i napredovanje. Što se tiče Specijane jednice policije RS, ona je jako bitan segment MUP-a i ta jedinica mora veoma dobro funkcionisati. U organizacionom smislu ona mora biti jaka, sa stručnim znanjem i ljudima koji znaju šta je specijalna jedinica i šta su dejstva koja mogu da proizvedu njihovi poslovi. Ona je prva i udarna snaga MUP-a.

NN: Da li se pored kadrovskih promjena mogu očekivati i određene promjene u organizacionoj strukturi MUP-a?

LUKAČ: Organizaciono MUP RS mora da izvrši korjenitu promjenu i u tom smo počeli da preduzimamo prve korake. MUP mora biti takav da može da odgovori svim izazovima koje nosi predstojeće vrijeme, a koje nije nimalo lako, i to u smislu odbrane, na prvom mjestu građana, njihove imovine i bezbjednosti, a u svakom smislu odbrane RS i njenih interesa.

NN: Na šta ćete se posebno fokusirati u Vašem radu u ovom mandatu?

LUKAČ: Ako pričamo o fokusu kao nekom širem značenju, ponavljam da će u MUP-u RS fokus biti na jačanju ovog ministarstva u kadrovskom i organizacionom smislu, kako bi mogao da se nosi sa svim budućim zadacima i pojavama koje stoje pred MUP-om RS. U nekom užem smislu, moramo da radimo na tome da policajcima omogućimo da mogu da žive od svog rada, da se ne bave dodatnim poslovima kako bi mogli da održavaju egzistenciju svoje porodice. To je vrlo bitan preduslov da bi policajac bio fokusiran na rad i da bi radio svoj posao onako kako se od njega traži.

NN: U javnosti su posljednjih godina aktuelni slučajevi inspektora osumnjičenih za saradnju sa kriminalcima u prljavim poslovima, zbog čega nekima i sude. Kako gledate na te slučajeve, na koji način je to moguće spriječiti i kako se obračunati sa takvim službenicima?

LUKAČ: U policiji su se znali dešavati sporadični slučajevi da pojedini radnik policije bude u nekim kriminalnim aktivnostima i nije to nepoznata stvar ni u Evropi ni u svijetu. Međutim, ovdje se u jednom trenutku prepoznalo da se radi čak o nečemu organizovanom, što nosi daleko veće opasnosti. To će dobiti sudski epilog, vidjećemo šta je prava istina, da li su inspektori bili ti koji su uključeni u kriminalne aktivnosti ili im je neko sve to vješto namontirao, kako oni tvrde. Sud će na kraju donijeti presudu. Nadam se da će ta presuda, kakva god ona bila, biti pouka svim policijskim službenicima MUP-a RS.

NN: Ipak, složićete se da, iako je riječ o pojedinačnim slučajevima, oni narušavaju ugled policije RS?

LUKAČ: U svakom slučaju narod negoduje na takve stvari ako su policajci na bilo koji nači uključeni u kriminalne aktivnosti i gubi vjeru u policiju. To se dalje projektuje vrlo loše na dalje aktivnosti policije na terenu i odnose u zajednici tako da u MUP-u RS moramo preduzeti sve mjere i aktivnosti da u korijenu spriječimo takva dešavanja i takve aktivnosti.

NN: Kakva je Vaša poruka po tom pitanju?

LUKAČ: Sve i jedan policajac mora shvatiti da ne smije imati bilo kakve "poslovne" veze sa kriminalcima, već da te kriminalce mora na svakom koraku proganjati i raditi na tome da ih smjesti tamo gdje im je u stvari i mjesto.

NN: Da li RS ima adekvatan odgovor na potencijalne terorističke prijetnje od strane radikalnih islamista?

LUKAČ: Svjedoci smo mnogih nemilih i tragičnih događaja, napada raznih radikalnih grupa u svijetu. Mnoge od tih grupa su povezane sa radikalnim islamistima, što ne treba vezati sa muslimanima kao narodom ili sa Bošnjacima u BiH. Mi moramo da obratimo pažnju i usmjerimo sve naše mogućnosti i resurse na sprečavanje takvih grupa da naprave slična djela u RS ili uopšte u BiH. Imamo saznanja sa terena da takve grupe postoje, čak organizovane. Radimo na tome da one budu stavljene pod kontrolu da bi bili spremni da prema njima djelujemo preventivno, a ako zatreba, i represivno.

NN: Veliku prašinu u javnosti podigao je i slučaj "Kliks". Dokle se stiglo sa istragom i ima li nekih novih detalja?

LUKAČ: U slučaju "Kliks" nema nekih posebnih novina, javnost je već upoznata sa svim što je do sada rađeno. Smatram da nema potrebe potencirati dalje taj slučaj, a mi stojimo na raspolaganju Tužilaštvu i odgovorićemo na njihov zahtjev u skladu sa našim ovlaštenjima, po tom i svim drugim pitanjima.

NN: Da li će biti pojačan rad na nerasvijetljenim slučajevima teških ubistava u RS?

LUKAČ: MUP RS je najveći broj ubistava koja su se desila u RS rasvijetlio. Postoji nekoliko slučajeva ubistava u proteklom periodu, koja nisu još rasvijetljena, ali se na njima radi, na nekim i intenzivno. Nadam se da će te aktivnosti dovesti do rasvjetljavanja tih ubistava da bi bezbjednosno okruženje u RS digli na najviši mogući nivo, a i kako bi svi oni koji razmišljaju o tome da određene probleme riješe tako što će nekog fizički ukloniti shvatili da će na kraju biti otkriveni i privedeni pravdi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana