Dragan Čović za Glas Srpske: Ne smijemo se kockati bez SNSD-a i SDA

Željka Domazet
Dragan Čović za Glas Srpske: Ne smijemo se kockati bez SNSD-a i SDA

U formiranju vlasti nemoguće je zaobići SNSD i SDA. Praviti vlast bez njih bilo bi nerazumno i neodgovorno. Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" lider HDZ-a BiH i novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

* GLAS: SNSD i HDZ BiH su se dogovorili o učešću u formiranju vlasti na svim nivoima. Ko bi vam se mogao pridružiti?

ČOVIĆ: Tu nije u pitanju moje mišljenje. Birači su jasno rekli da su pobjednici unutar hrvatskog korpusa HDZ BiH, unutar srpskog SNSD i unutar bošnjačkog SDA sa potencijalnim strankama SBB-om ili DF-om. Razgovori koje vodimo ovih dana idu u tom pravcu da hitno napravimo vlast, ali da ona bude homogena na svim nivoima da bismo onemogućili bilo kakve blokade u sprovođenju odluka. Vjerujem da ćemo naredne sedmice, kada se nađemo sa predstavnicima SDA, znati koje su stranke tu da možemo krenuti u realizaciju.

* GLAS: Da li je moguće da budu zaobiđeni SNSD i SDA, kao što se spekuliše?

ČOVIĆ: Što se mene tiče, SNSD i SDA je nemoguće zaobići. Neke druge kalkulacije su moguće, ali u njima ne želim da učestvujem. Kao što smo mi zagovarali da Hrvati imaju legalne i legitimne predstavnike, to isto pravo imaju predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda. To treba uvažavati. Tehnički bi se nešto moglo uraditi, međutim, praviti vlast bez SDA i SNSD-a bilo bi nerazumno, neracionalno i neodgovorno.

* GLAS: Nedavno ste rekli da će HDZ tražiti poziciju ministra inostranih poslova u Savjetu ministara. Da li je na sastanku sa SNSD-om bilo riječi o tome?

ČOVIĆ: Ostajem kod te izjave iako se nismo bavili kadrovskim pitanjima. Govorili smo o programima i prioritetima i kako ih realizovati. Stav HDZ-a je jasan. Od 1997. nismo imali ministra inostranih poslova i zbog toga smo desetkovani kod sprovođenja inostrane politike, a kako osam godina nismo imali ni člana Predsjedništva, onda i kod vođenja inostrane politike. Tražimo ministra inostranih poslova ili u najgorem slučaju zamjenika, jer ja ću biti u Predsjedništvu. O tome ćemo razgovarati kada partneri sjednu za sto. Zna se da Bošnjaci imaju predsjedavajućeg Savjeta ministara, a sve ostalo biće plod dogovora.

* GLAS: Da li će HDZ BiH tražiti ponovno učešće u Vladi RS i da li će HDZ BiH obezbijediti SNSD-u učešće u Vladi FBiH?

ČOVIĆ: To daju rezultati. HDZ ima svog potpredsjednika u RS Josipa Jerkovića i sasvim je sigurno da ćemo imati jednog ministra u Vladi RS. SNSD je jedina srpska stranka koja ima svoje predstavnike u Domu naroda Parlamenta FBiH i sasvim je izvjesno da će po toj osnovi biti u vlasti. U kom kapacitetu će to biti, vidjećemo, ali me ne bi iznenadilo to da bude u punom kao što SDA i HDZ očekuju da budu dio vlasti u RS.

* GLAS: Mladen Ivanić tvrdi da će on diktirati ko će sa srpske strane u Savjet ministara BiH?

ČOVIĆ: Savjet ministara ne biraju članovi Predsjedništva BiH. Znamo da je mandatar ovoga puta Bošnjak i uloga Ivanića i mene tu je simbolična, jer treba da podržimo prijedlog SDA. Savjet ministara se potvrđuje u parlamentarnoj proceduri i o njegovom sastavu odlučuju parlamentarne većine. Nemam ništa protiv toga da se Ivanić sa svojim kolegama konsultuje kako napraviti vlast, međutim, ključ ima Parlament, a ne Predsjedništvo.

* GLAS: Da li se može desiti da BiH ponovo zapadne u ćorsokak zbog različitih kombinatorika?

ČOVIĆ: Ne vjerujem da će se to desiti, ali je moguće. Zbog različitih pokušaja izigravanja legitimne volje hrvatskog naroda ranije smo i zapadali u ćorsokak. Zbog takvog ponašanja prema nama dobili smo krizu koju smo imali i na koju više nismo mogli naći odgovore. Zbog toga sam uvjeren da nikome neće pasti na pamet da spekuliše i realno sam optimističan da do kraja godine možemo imati vlast na svim nivoima ili bar definisane nosioce vlasti. Možemo završiti posao kada je riječ o Narodnoj skupštini RS i kantonima do kraja novembra. To nam daje osnovu da u decembru možemo doći do mandatara za Vladu FBiH i Savjet ministara BiH. Mnogo toga je u rukama SDA i izboru partnera koji bi im obezbijedili većinu u kantonima gdje SDA ima svoju većinu. To HDZ može u svojim kantonima gdje je većina. To mogu i Dodik i SNSD u RS i onda smo na dobrom putu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana