Dragan Čović za Glas Srpske: BiH ne može biti država jednog čovjeka i stranke

Željka Domazet
Dragan Čović za Glas Srpske: BiH ne može biti država jednog čovjeka i stranke

Činim sve da BiH profunkcioniše kao normalna država, a normalna država je evropska BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda do kraja biti ravnopravna.

Jasno je da će oni koji misle napraviti neku drugačiju, unitarnu ili državu jednog naroda, jednog pojedinca ili jedne politike mene imati kao protivnika, šta god oni o tome govorili, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović.

* GLAS: Politička scena u BiH je vrlo turbulentna. Šta su glavni uzroci za to i da li postoji izlaz?

ČOVIĆ: Mnogo gore od te turbulentnosti je trend nepodnošenja i međusobnog nepovjerenja. Moramo naći izlaz i vratiti koliko-toliko međusobno povjerenje, koje je podobro uzdrmano kako između nivoa BiH i entiteta, tako i unutar FBiH. Moramo to učiniti kako ne bismo zaustavili evropski put, da bi do kraja godine bio aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO-u, početkom iduće godine kandidatski status za članstvo u EU i da do opštih izbora pokušamo vratiti ekonomsku stabilnost. Mehanizam koordinacije mora početi funkcionisati i ne može se više izbjegavati njegova primjena kod stvari u kojima se mora poštovati ustavna struktura zemlje. Plašim se da neki misle da je dovoljno da smo donijeli mehanizam koordinacije, a da mogu da rade po starom. Ne može se više raditi po starom i svako u okviru svojih nadležnosti mora biti ugrađen u stav BiH o svakom pitanju. Moramo shvatiti da je Ustav BiH vrlo jasno definisao nadležnosti i svi koji su po Ustavu određeni za dio posla moraju svoj dio ugraditi u stav koji se tek tada može tretirati kao stav BiH. Tenzije i sujete moraju biti spuštene. Pokušaj da neko dominira na bilo koji način zato što privremeno obavlja neku funkciju naprosto ne prolazi.

* GLAS: Da li BiH kasni u ispunjavanju obaveza i sprovođenju reformskih procesa na koje se obavezala na putu ka EU?

ČOVIĆ: Moramo sustići naše obaveze. Reformski put je nezaustavljiv, iako neki žele da ga zaustave. Problem odnosa u Sarajevu jeste da sukob ljevice i desnice na bošnjačkoj političkoj sceni, pa i odnose na relaciji pojedinaca i čitavih struktura SBB-a i SDA žele prenijeti i na nivo BiH. Zato se uvijek traži krivac negđe izvan tog prostora. Zato sam i ja povremeno krivac, povremeno Dodik, povremeno Radončić... Već na narednoj sjednici Predsjedništva BiH, 23. avgusta, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić će podnijeti i moraće podnositi na svakoj sjednici izvještaj o napretku, gđe smo stali i šta je problem u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

* GLAS: Da li je moguće očekivati dogovor o kojem ste govorili kada je propao i Vaš pokušaj da organizujete sastanak lidera u Mostaru? Zbog čega on nije održan?

ČOVIĆ: Taj sastanak nije održan jer je Bakir Izetbegović osjetio potrebu da ne dođe. Nas trojica članova Predsjedništva BiH smo dogovorili da pozovemo Milorada Dodika  i Fahrudina Radončića. Tačno smo bili dogovorili koncepciju kako bi taj radni ručak tekao i kada i na koji način bismo se obratili javnosti. Inicijativa nije uspjela i ja to ni na koji način ne doživljavam tragično. Najveći gubitnici su onaj ili one snage koje su se potrudile da ne dođe do tog radnog ručka.

* GLAS: Ima li inicijativa za novi pokušaj održavanja sličnog sastanka?

ČOVIĆ: Nemoguć je napredak i vraćanje povjerenja bez razgovora. Tražićemo način kako da se sastanemo i kojom dinamikom treba razgovarati i o čemu. Prije svega trebamo sustići repove koji su ostali, kao što je ugovor o pristupanju Transportnoj zajednica jugoistočne Evrope. Ne smijemo da se sramotimo po svijetu kada delegacije putuju na skupove, a da nismo definisali stav uvažavajući stavove svih u BiH. Na isti način ćemo riješiti i pitanje izmjene Zakona o akcizama. Ne može to biti hir bilo kojeg pojedinca, politike ili stranke. To mora opet biti prožeto kroz mehanizam koordinacije jer su to evropske teme. Na isti način možemo govoriti i o strukturalnim reformama u pravosuđu i stvarima koje smo definisali kroz naše agende.

* GLAS: Kako komentarišete tvrdnje koje stižu uglavnom od bošnjačkih zvaničnika da ste Vi i predsjednik RS Milorad Dodik glavni rušioci BiH i da sinhronizovano radite na njenoj razgradnji?

ČOVIĆ: Ne želim ni komentarisati takve tvrdnje. Oni koji to pričaju najviše govore o sebi. Činim sve da BiH profunkcioniše kao normalna država, a normalna država je evropska BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda do kraja biti ravnopravna. Jasno je da će oni koji misle napraviti neku drugačiju, unitarnu ili državu jednog naroda, jednog pojedinca ili jedne politike mene imati kao protivnika, šta god oni o tome govorili.

* GLAS: Kako gledate na stanje u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, za čije rušenje su takođe optužili Vas i Dodika poslije sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH u Mostaru?

ČOVIĆ: U toj agenciji su evidentni unutrašnji problemi. OBA bi morala do kraja biti demokratizovana i đelovati u skladu sa zakonom, a ne da odgovara željama pojedinca, jedne stranke ili jednog naroda, kao što se to već duži period što sistemski, što parasistemski pokušava nametnuti kao model rada u toj agenciji. Mi smo vrlo jasno kazali šta mislimo i govorićemo i dalje o tome. To nije rušenje, već pokušaj izgradnje kako bi ta agencija zaživjela kao institucija kojoj će svi stanovnici u BiH vjerovati. To je pravi put, a ne da se radi paraagencijski, da se prisluškuje izvan sistema i zakona i da se vrše montaže putem te agencije. Dovoljno je bilo parasistema u obavještajnom sektoru u BiH i viđeće to vrlo brzo i oni koji danas pokušavaju zaštititi takav način ponašanja u OBA i ne samo u OBA. Neće se to dugo moći trpjeti i moraće u skladu sa zakonom đelovati kontrolni mehanizmi kroz Parlament. Na taj način će morati raditi i OBA. Ne mogu se izvještaji svakodnevno podnositi jednoj političkoj stranci i jednom pojedincu i da međusobno usaglašavaju stavove ili tobožnje strategije misleći da to mogu činiti samo zato što je u jednom trenutku na čelu te agencije Bošnjak. Moramo izgraditi OBA na taj način da neće biti bitno ko je na njenom čelu. To mora biti ozbiljan sistem.

Vučić uskoro u Sarajevu

* GLAS: Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da pozove predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeti BiH. Kada bi to moglo biti realizovano?

ČOVIĆ: Očekujem da ćemo u narednih mjesec imati realizovanu tu posjetu, a još usaglašavamo datume. Nadam se da će u narednih dvadesetak dana Vučić biti u BiH. Pošto je dvodnevna posjeta, očekujem od nje veoma mnogo. Ne treba potcijeniti da prethodni predsjednik Srbije nije uspio doći u BiH. Nadam se da će Vučićeva posjeta do te mjere biti sadržajna da će osnažiti odnose BiH i Srbije i uticati na odnose u cijelom okruženju. Diplomatski odnosi moraju biti dignuti na viši nivo između srpskog i hrvatskog naroda i između srpskog i bošnjačkog naroda, a time se doprinosi i jačanju odnosa Hrvata i Bošnjaka.

Izborni zakon

* GLAS: Šta će biti sa izmjenama Izbornog zakona BiH s obzirom na to da je prijedlog HDZ-a BiH kod bošnjačkih lidera već osuđen na propast?

ČOVIĆ: Mi činimo sve da imamo BiH, a ona se jedino može izgraditi ako su u njoj Srbi, Bošnjaci i Hrvati do kraja ustavno ravnopravni. Hrvatski narod želi da, kao što mu je ustavno pravo, može da bira svoje predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda Parlamenta FBiH kao što to čine i druga dva naroda. To pravo mora biti zagarantovano i Ustavom i Izbornim zakonom. Zbog toga i idemo u izmjene Izbornog zakona i siguran sam da će do kraja novembra biti usvojene, bez obzira na to kako su ovi prijedlozi danas dočekani na sarajevskoj političkoj sceni. Moramo usvojiti izmjene Izbornog zakona kako bismo na miru čekali opšte izbore i spriječili mogućnost da bilo koji narod bira predstavnika drugom narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana