Драган Човић: Нећемо пасти на подвале из Сарајева

Жељка Домазет
Драган Човић: Нећемо пасти на подвале из Сарајева

Мостар - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је јуче да је оркестрирана хајка на њега због присуства обиљежавању Дана Републике Српске била у функцији скретања пажње са формирања Савјета министара, али и суђења за ратне злочине јер је и ранијих година много пута био у Бањалуци на истом догађају.

- Нећемо пасти на такве подвале. Ја сам више пута отишао у Бањалуку поводом обиљежавања Дана Републике Српске, а не знам зашто су се сад медији толико бавили тиме. То пуно говори о актуелном политичком тренутку и односима између три народа - рекао је Човић.

Он је рекао да се пита да ли би медији било шта пратили да он није дошао у Бањалуку.

- Тај амбијент из политичког Сарајева је овај пут уродио плодом јер је медијски изманипулисана јавност. Нико нам неће одређивати хоћемо ли се ми појавити на некој свечаној академији широм БиХ. Желимо стварати врло јасан амбијент повјерења између три народа, а не стално се држати у времену рата, иако је прошло 24-25 година од тих ужасних дешавања у БиХ - рекао је Човић.

Он је рекао да се много тога беспотребно провлачи због његовог доласка у Бањалуку.

- Што се тиче ХДЗ-а БиХ, а и ХНС-а, наставићемо да тражимо своје елементе равноправности у БиХ са пријатељима из бошњачког и српског народа - рекао је Човић.

Човић је истакао да је све схватио као поруку с циљем да буду засјењени други догађаји и бачена пажња на овај догађај, који није, сматра он, заслужио толику медијску пажњу.

- Не знам ни ко је добијао ордење, ни ово сада ни претходно. Када је бискуп Комарица раније добио орден, то нико није коментарисао. Језику мржње нема мјеста. Ако неко има другачији став, ствари могу да се ријеше без језика мржње, који ће јачати неповјерење, а не повјерење - рекао је Човић.

Настављени напади

Напади на Драгана Човића и хрватску делегацију која је присуствовала обиљежавању Дана Републике и јуче су били жестоки. Огласили су се политичари и аналитичари из Загреба и Сарајева, осуђујући поступак политичких представника Хрвата у БиХ.

Истовремено, настављена су и оспоравања изјаве министра правде БиХ Јосипа Грубеше (ХДЗ БиХ), који је за “Глас Српске” у суботу рекао да Дан Републике није неуставан празник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана