Dragan Čorlija: Salihović ne želi da optuži Dudakovića

Željka Domazet
Dragan Čorlija: Salihović ne želi da optuži Dudakovića

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović me javno kompromituje da bi prikrio svoje slabosti. Suština je u tome da Salihović nije istinski želio da se radi na predmetu protiv Atifa Dudakovića i da to od mene nikada nije tražio.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" Dragan Čorlija, kojeg je u avgustu prošle godine Salihović smijenio sa pozicije svog zamjenika i rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, tvrdeći da četiri godine ništa nije uradio u predmetu protiv komandanta Petog korpusa Armije RBiH generala Atifa Dudakovića.

- Zašto me je ocjenjivao najvišom ocjenom ako nisam ništa radio u predmetu "Dudaković" i ako je tačno to što priča? Salihović ili ne govori istinu ili ne zna šta radi kada ocjenjuje svoje tužioce - rekao je Čorlija u prvom javnom nastupu poslije smjene.

* GLAS: Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović više puta Vas je javno optužio da niste ništa uradili u predmetu koji se vodi protiv Atifa Dudakovića, zbog čega je protiv Vas podnio i disciplinsku prijavu. Zašto niste podigli optužnicu protiv Dudakovića?

ČORLIJA: Salihović me javno kompromituje da bi prikrio svoje slabosti i nesnalaženje u organizaciji i radu Tužilaštva BiH. Čini to na krajnje perfidan i nepošten način. Nikada Salihović od mene nije tražio da završim predmet "Dudaković" kao što tvrdi. Radio sam na tom i na drugim predmetima i ostvarivao natprosječne rezultate. Salihović me ocijenio najvišom ocjenom - "izuzetno uspješno obavlja tužilačku dužnost". Zašto me je ocjenjivao najvišom ocjenom ako nisam ništa radio u predmetu "Dudaković" i ako je tačno to što priča? Salihović ili ne govori istinu ili ne zna šta radi kada ocjenjuje svoje tužioce.

* GLAS: Ali, predmet protiv Dudakovića je bio kod Vas?

ČORLIJA: Predmet jeste dodijeljen meni, kao što mi je dodijeljeno 256 drugih predmeta. Radio sam na tom predmetu paralelno sa nekoliko drugih predmeta. Donio sam nekoliko tužilačkih odluka, među kojima je i optužnica protiv pet osumnjičenih. Suština je u tome što Salihović nije istinski želio da se na tom predmetu radi. Da je to želio, oslobodio bi me rada na drugim predmetima, dodijelio bi mi tim tužilaca, kao što je učinio u predmetu "Tomašica-Prijedor", "Višegrad-Štrpci" ili ranije u predmetu "Dobrovoljačka", te stručne saradnike koji su već radili na tom slučaju. ...

 

Kompletan intervju pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana