Dragan Čavić, kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Banjaluke: Nema više vremena, posrtanje mora stati

Vedrana Kulaga
Dragan Čavić, kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Banjaluke: Nema više vremena, posrtanje mora stati

Ovi izbori moraju Banjaluci donijeti potpunu promjenu i obezbijediti odgovornu, kompetentnu i beskompromisnu administraciju, rekao je kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Banjaluke Dragan Čavić.

* GLAS: Šta očekujete od predstojećih lokalnih izbora i šta će oni donijeti stanovnicima Vašeg grada?

ČAVIĆ: Očekujem ubjedljivu pobjedu, a nakon toga ću zasukati rukave. Nema vremena za gubljenje jer 19 godina vladavine SNSD-a ostavlja iza sebe grad pred bankrotom. Već u prvim mjesecima poslije izbora ćemo zaustaviti dalje posrtanje Banjaluke, a onda slijedi ozbiljna reorganizacija svega što čini gradsku administraciju. Ovi izbori moraju Banjaluci donijeti potpunu promjenu i obezbijediti odgovornu, kompetentnu i beskompromisnu administraciju. Ovo će biti grad u kome se prema resursima odnosi domaćinski i gdje nema povlaštenih, nema prelijevanja novca iz budžeta u privatne džepove i nema neradnika i nesposobnih u Gradskoj upravi i javnim preduzećima. Poslije izbora u Gradskoj upravi fotelje neće biti potrebne, jer niko neće imati vremena da sjedi i vlada, nego će morati da se radi i svi će morati da pokažu rezultate.

* GLAS: Šta je u osnovi Vašeg programa i za šta ćete se zalagati?

ČAVIĆ: Najveći problem Banjaluke je što više od 50 odsto mladih nema ni minut radnog staža i što napuštaju grad i RS. Najveći prioritet biće stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta. Ne može gradonačelnik imati platu 5.000 KM, a dvije trećine građana nemaju šta da jedu. Radnici neka ne brinu. Neradnici imaju razloga da se brinu. Uštede, presijecanje korupcije, vraćanje otete imovine grada od raznih špekulanata iz vrha SNSD-a samo će povećati investicioni potencijal gradskog budžeta. Za ovakve poteze imam znanje, spremnost i saradnike koji će sa mnom raditi danonoćno. Oteto građevinsko zemljište grada vrijedi blizu 300 miliona KM. Samo kada to vratimo, imamo novac za izgradnju kolektora i uređenje cijele gradske obale Vrbasa, za novu sportsku dvoranu, nove vrtiće i ozbiljnu podršku zapošljavanju. To moj protivkandidat neće uraditi jer mu stranka naređuje da štiti stranačke kadrove.

* GLAS: Kako ćete garantovati građanima da ćete ispuniti obećano ako pobijedite?

ČAVIĆ: Ja ne obećavam, ja garantujem. Kandidat odlazećeg SNSD-a obećava. Ponudio sam mu da potpišemo izjavu kojom se obavezujemo da po isteku godine mandata ko god pobijedi traži od građana da kažu da li je ispunio njihova očekivanja na gradskom referendumu, pa neka građani kažu. Bio sam spreman ispoštovati njihovo mišljenje. Nema podrške građana - ostavka odmah. Kandidat odlazećeg SNSD-a nije imao hrabrosti da to učini. Igor Radojičić ima obećanja koja ne može garantovati, jer se boji odgovornosti i očekuje samo platu države jer, za razliku od mene, drugačiju platu nikada nije ni zaradio.

* GLAS: Zašto da građani glasaju za Vas, a ne za nekoga drugog?

ČAVIĆ: Zato što znam da nosim odgovornost, to dokazuje moja profesionalna i politička karijera. Ko radi taj i griješi. I ja sam griješio, ali sam učio na svojim greškama. Moje greške nikada nisu bile velike, ali su me naučile. Nikada se nisam krio ni iza koga i niko mi nije mogao naređivati niti tražiti od mene da radim ili podržavam nešto što je nemoralno, neodgovorno i uskostranački obojeno. Nikada nisam ćutao na nepravdu, niti ću ćutati, ma ko je činio. Moj protivkandidat nikada nije imao priliku da snosi odgovornost za svoje odluke, a nikada ih sam nije ni donosio. Ovo nisu izbori za manekena, ovo su izbori za radnika. Banjaluci ne treba Dodikov asistent već predstavnik građana i radnik.

* GLAS: Kako biste ocijenili protivničke kandidate?

ČAVIĆ: Kandidat SNSD-a je vjerni vojnik svoje partije, čovjek koji čitav život disciplinovano ispunjava ono što mu se naredi i koji uglavnom ćuti i sklanja se kada naiđe na problem. Čak ni kampanju mu nisu dali da vodi, nego je umjesto njega vode Milorad Dodik, RTRS i komunalna policija. Meni ga je žao kao čovjeka, dok kao političar snosi veliki dio odgovornosti za sva nedjela SNSD-a. Kada vidim kesicu šećera sa odštampanim pozivom da se za njega glasa u kafani gradskog preduzeća "Akvana", koje ima gubitak od osam miliona KM i mjesecima radnicima ne isplaćuju doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje, pitam se dokle ide njihova bezdušnost i beskrupuloznost.

Prvi zadaci

* GLAS: Šta ćete prvo uraditi ako pobijedite?

ČAVIĆ: Uradiću budžet za 2017. godinu koji će prvi put imati planiranih šest miliona KM za podršku zapošljavanju u proizvodnji i proizvodnim uslugama. Uručiću otkaz za nekoliko odgovornih osoba za koje postoji osnovana sumnja da su u više slučajeva uzimali mito u Službi za imovinsko-pravne poslove i Komunalnoj policiji. Otvoriću gradonačelnička vrata za građane i odmah pozvati na konsultacije sve poslodavce i investitore u Banjaluci da mi daju sugestije kako da zajedno zaposlimo što više nezaposlenih Banjalučana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana