Драган Чавић, кандидат Савеза за промјене за градоначелника Бањалуке: Нема више времена, посртање мора стати

Ведрана Кулага
Драган Чавић, кандидат Савеза за промјене за градоначелника Бањалуке: Нема више времена, посртање мора стати

Ови избори морају Бањалуци донијети потпуну промјену и обезбиједити одговорну, компетентну и бескомпромисну администрацију, рекао је кандидат Савеза за промјене за градоначелника Бањалуке Драган Чавић.

* ГЛАС: Шта очекујете од предстојећих локалних избора и шта ће они донијети становницима Вашег града?

ЧАВИЋ: Очекујем убједљиву побједу, а након тога ћу засукати рукаве. Нема времена за губљење јер 19 година владавине СНСД-а оставља иза себе град пред банкротом. Већ у првим мјесецима послије избора ћемо зауставити даље посртање Бањалуке, а онда слиједи озбиљна реорганизација свега што чини градску администрацију. Ови избори морају Бањалуци донијети потпуну промјену и обезбиједити одговорну, компетентну и бескомпромисну администрацију. Ово ће бити град у коме се према ресурсима односи домаћински и гдје нема повлаштених, нема прелијевања новца из буџета у приватне џепове и нема нерадника и неспособних у Градској управи и јавним предузећима. Послије избора у Градској управи фотеље неће бити потребне, јер нико неће имати времена да сједи и влада, него ће морати да се ради и сви ће морати да покажу резултате.

* ГЛАС: Шта је у основи Вашег програма и за шта ћете се залагати?

ЧАВИЋ: Највећи проблем Бањалуке је што више од 50 одсто младих нема ни минут радног стажа и што напуштају град и РС. Највећи приоритет биће стварање нових и очување постојећих радних мјеста. Не може градоначелник имати плату 5.000 КМ, а двије трећине грађана немају шта да једу. Радници нека не брину. Нерадници имају разлога да се брину. Уштеде, пресијецање корупције, враћање отете имовине града од разних шпекуланата из врха СНСД-а само ће повећати инвестициони потенцијал градског буџета. За овакве потезе имам знање, спремност и сараднике који ће са мном радити даноноћно. Отето грађевинско земљиште града вриједи близу 300 милиона КМ. Само када то вратимо, имамо новац за изградњу колектора и уређење цијеле градске обале Врбаса, за нову спортску дворану, нове вртиће и озбиљну подршку запошљавању. То мој противкандидат неће урадити јер му странка наређује да штити страначке кадрове.

* ГЛАС: Како ћете гарантовати грађанима да ћете испунити обећано ако побиједите?

ЧАВИЋ: Ја не обећавам, ја гарантујем. Кандидат одлазећег СНСД-а обећава. Понудио сам му да потпишемо изјаву којом се обавезујемо да по истеку године мандата ко год побиједи тражи од грађана да кажу да ли је испунио њихова очекивања на градском референдуму, па нека грађани кажу. Био сам спреман испоштовати њихово мишљење. Нема подршке грађана - оставка одмах. Кандидат одлазећег СНСД-а није имао храбрости да то учини. Игор Радојичић има обећања која не може гарантовати, јер се боји одговорности и очекује само плату државе јер, за разлику од мене, другачију плату никада није ни зарадио.

* ГЛАС: Зашто да грађани гласају за Вас, а не за некога другог?

ЧАВИЋ: Зато што знам да носим одговорност, то доказује моја професионална и политичка каријера. Ко ради тај и гријеши. И ја сам гријешио, али сам учио на својим грешкама. Моје грешке никада нису биле велике, али су ме научиле. Никада се нисам крио ни иза кога и нико ми није могао наређивати нити тражити од мене да радим или подржавам нешто што је неморално, неодговорно и ускостраначки обојено. Никада нисам ћутао на неправду, нити ћу ћутати, ма ко је чинио. Мој противкандидат никада није имао прилику да сноси одговорност за своје одлуке, а никада их сам није ни доносио. Ово нису избори за манекена, ово су избори за радника. Бањалуци не треба Додиков асистент већ представник грађана и радник.

* ГЛАС: Како бисте оцијенили противничке кандидате?

ЧАВИЋ: Кандидат СНСД-а је вјерни војник своје партије, човјек који читав живот дисциплиновано испуњава оно што му се нареди и који углавном ћути и склања се када наиђе на проблем. Чак ни кампању му нису дали да води, него је умјесто њега воде Милорад Додик, РТРС и комунална полиција. Мени га је жао као човјека, док као политичар сноси велики дио одговорности за сва недјела СНСД-а. Када видим кесицу шећера са одштампаним позивом да се за њега гласа у кафани градског предузећа "Аквана", које има губитак од осам милиона КМ и мјесецима радницима не исплаћују доприносе за здравствено и пензионо осигурање, питам се докле иде њихова бездушност и бескрупулозност.

Први задаци

* ГЛАС: Шта ћете прво урадити ако побиједите?

ЧАВИЋ: Урадићу буџет за 2017. годину који ће први пут имати планираних шест милиона КМ за подршку запошљавању у производњи и производним услугама. Уручићу отказ за неколико одговорних особа за које постоји основана сумња да су у више случајева узимали мито у Служби за имовинско-правне послове и Комуналној полицији. Отворићу градоначелничка врата за грађане и одмах позвати на консултације све послодавце и инвеститоре у Бањалуци да ми дају сугестије како да заједно запослимо што више незапослених Бањалучана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана