Doživotni zatvor ili sloboda za generala Mladića?

RTRS
Doživotni zatvor ili sloboda za generala Mladića?

Region je u iščekivanju prvostepene presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

 Suđenje je počelo u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra prošle godine. Izricanje presude zakazano je za srijedu, za 10 časova. Pitanje je, međutim, hoće li Mladić biti prisutan, jer je, prema riječima njegovih advokata, izrazito lošeg zdravlja, teško hoda i ima jake vrtoglavice.

"I ovakav kakav sam, ja branim slobodu i srpski narod, a ne Ratka Mladića"- rečenicu o odbrani srpskog naroda, koju je izgovorio narušenog zdravlja pred sudijama Haškog tribunala, general Ratko Mladić je ponavljao sve vrijeme, od časa kad je imenovan za komandata Vojske Republike Srpske u maju ž92.

Prethodno se kao oficir Jugoslovenske narodne armije suočio sa odlukom moćnika da JNA iz Bosne i Hercegovine mora biti povučena u Srbiju i Crnu Goru. Muslimani su imali vojne jedinice koje su nazivali Patriotskom ligom, Hrvati Hrvatsko vijeće odbrane, na papiru konstitutivni Srbi kratak rok da reaguju na odlazak Armije u kojoj su vidjeli zaštitnika.

- Ova odluka je Srbima razbistrila um, tako da smo bili primorani da stvorimo vojsku. Tako je stvorena sedma oružana sila bivše Jugoslavije. Sedma i posljednja - izjavio je ranije general Manojlo Milovanović.

Komandujući Vojskom Republike Srpske, general Mladić je stekao oreol srpskog junaka. Bošnjaci i Hrvati su ga smatrali najodgovornijim za većinu zločina počinjenih nad nesrbima. Nekoliko mjeseci pred međunarodno priznanje Republike Srpske kao sastavnog dijela BiH, Haški tribunal je Mladića optužio za ratne zločine. Ni ta činjenica, ni hapšenje i početak suđenja u Hagu i izneseni dokazi tužilaštva i odbrane, nisu promijenili već formirana većinska mišljenja tri naroda.

- Ja lično mogu da kažem da mi čvrsto ostajemo uz generala, bez obzira kakva će odluka biti - kaže Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Da je suđenje generalu Mladiću nepravedno, većinsko je mišljenje u Republici Srpskoj. Građani i predstavnici institucija ne vjeruju u objektivnost presude. Takođe smatraju da, ma kakva bila, neće uticati na promjenu stava o prvom komandantu Vojske Republike Srpske.

- Šta god Sud uradio, general Mladić će ostati upisan u istoriji ovog naroda kao čovjek koji je branio slobodu srpskog naroda,organizovao Vojsku i komandovao njome u nezahvalnim uslovima. I lični i porodični komoditet je žrtvovao za slobodu svog naroda - ističe predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Govoreći o izricanju presude generalu Mladiću, pedsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je to samo još jedan pokazatelj kako se ovdje gleda na protekli građanski rat, da su Srbi odgovorni i krivi za mnogo šta, pa čak i za ono u čemu nisu ni učestvovali, niti su bili sudionici i svjedoci toga.

- Srbi su osuđeni na nekoliko desetina puta veće zatvorske kazne u odnosu na ostale narode, ne može se nikako reći da je u građanskom ratu samo jedna strana imala toliko puta veću krivicu - kaže Čubrilović.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata naglašavaju da će i nakon prvostepene presude pomagati odbrani generala Mladića. Podsjećaju i na primjer, gotovo nevjerovatne, potpune promjene presude u žalbenom postupku.

- U predmetu "Gotovina i drugi", u prvom stepenu je izrečena dugogodišlja zatvorska kazna. Drugim stepenom su oslobođeni. Dakle, ma kakva presuda bila, slijedi i žalba i do pravosnažnosti vrijedi presumpcija nevinosti - kaže Milorad Kojić, direktor Centra.

Nevinost je nemoguće dokazati u okolnostima ovako brojnih narušavanja prava optuženog, kaže Darko, sin generala Ratka Mladića. Haški tribunal je, tvrdi, politička institucija, a to su priznale i pojedine inostrane sudije. Kao jedan od primjera nehumanog odnosa, Darko Mladić navodi zabranu da ljekari od povjerenja tima odbrane, pregledaju njegovog teško oboljelog oca.

- Bojimo se da je nekom u interesu da bude izrečena kakva-takva presuda koja bi bila politički upotrebljiva, pravno ne, ali politički svakako i da ga poslije toga puste da umre - kaže on.

Nepodijeljeno je mišljenje da će presuda generalu Mladiću dodatno zakomplikovati odnose među narodima u BiH. Bez obzira na to hoće li sudsko Vijeće prihvatiti više agrumenta strane koja tvrdi da je nekadašnji komandant VRS odgovoran za najteže oblike ratnog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima, ili strane koja smatra da mu se sudi jer je personifikacija Republike Srpske i najzaslužniji za odbranu njenog naroda.

U Hagu predstavnici srpskih i bošnjačkih udruženja, te brojni mediji

Izricanju presude generalu Mladiću prisustvovaće delegacije Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, Boračke organizacije i udruženja, koja okupljaju srpske žrtve rata. U Hag su doputovali i predstavnici bošnjačkih udruženja, kao i brojne medijske ekipe, među kojima i ekipa Radio-televizije Republike Srpske. 

U timu odbrane generala Mladića su optimisitični, ali uz upozorenje da se nadaju da će Raspravno vijeće suditi na osnovu iznesenih dokaza, a ne politike.

S obzirom na teško zdravstveno stanje generala, proces se vodio po posebnom režimu rada ali i u tom slučaju Raspravno vijeće nije poštovalo preporuke ljekara, pa se opravdano postavlja pitanje da li je Mladić uopšte imao pošteno suđenje.

Inače, presuda generalu Mladiću, biće pretposljednja odluka Haškog suda prije nego što krajem ove godine zauvijek zatvori svoja vrata.

Podsjećamo da je general Mladić uhapšen u maju 2011. godine, a optužnica ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja. Četiri ključne tačke optužnice su navodni genocid u opštinama BiH, Srebrenica, opsada Sarajeva i pritvaranje vojnika UNPROFOR-a 1995.

U završnoj riječi, u decembru 2016. godine, Tužilaštvo je zatražilo da Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, dok je odbrana insistirala na tome da je general nevin i da treba bude oslobođen krivice.

Proces protiv generala Mladića je poseban za ovu instituciju i može se mjeriti još jedino sa predmetom protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića. I to je evidentno. Svi resursi ove institucije su funckiji da prihvate više od 200 akreditovanih novinara, advokata, istraživača, članova nevladinog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana