Donesen pravilnik o izgledu uniforme u policijskim službama BiH

Srna
Donesen pravilnik o izgledu uniforme u policijskim službama BiH

Sarajevo - Savjet ministara danas je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, donio Pravilnik o izgledu uniforme u policijskim službama BiH, koji prati praksu zemalja EU.

Pravilnik propisuje vrste i sastavne dijelove policijske uniforme, njene dodatne dijelove, boju, vrstu materijala, kroj i oblik, oznake na uniformi, kao i rokove trajanja.


Policijske uniforme biće tamnoplave boje sa grbom BiH koji će biti istaknut na desnom rukavu uniforme, dok će amblem policijske službe BiH biti istaknut na njenom lijevom rukavu. Oznake činova biće na naramenicama košulje, džempera i jakne ili na prednjoj strani u visini grudi kod taktičke uniforme.

U izradi ovog pravilnika unutar radne grupe učestvovali su predstavnici Ministarstva bezbjednosti, Granične policije BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te Agencije za policijsku podršku, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Usvojena je i informacija Ministarstva civilnih poslova BiH o sprovođenju Okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH, te je doneseno više zaključaka s ciljem unapređenja stanja u ovoj oblasti.

Prema informaciji, ostvaren je napredak u području usklađivanja nastavnih planova i programa sa tržištem rada.

Ostvarena je i bolja saradnja škola i poslodavaca uspostavljanjem savjetodavnih vijeća u školama i tripartitnih vijeća na nivou entiteta, kantona i Brčko distrikta, koja mogu doprinijeti boljoj saradnji obrazovanja i tržišta rada, politici upisa i većem zapošljavanju učenika koji završavaju stručno obrazovanje.

Očekuje se da još tri kantona svoje zakone usklade sa Okvirnim zakonom o srednjem stručnom obrazovanju i obuci BiH, i to Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Livanjski kanton. Ranije su vlastite zakone uskladili Republika Srpska, sedam kantona u Federaciji BiH i Brčko distrikt.

Savjet ministara prepoznao je napredak koji je Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje postigla u oblasti zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa, te je ukazano na potrebu daljeg rada na revidiranju klasifikacije zanimanja razvoja novih standarda kvalifikacija i zanimanja, kao i evaluacije nastavnih planova i programa.

Ministri su podržali prijedlog Ministarstva bezbjednosti i produžili upotrebu EU dokumenta koje izdaju nadležne službe Njemačke, a koji će važiti za državljane BiH prilikom njihovog povratka/protjerivanja u BiH do 30. juna 2018. godine.

Prema informaciji, u posljednje dvije godine od nadležnih službi Njemačke najavljen je dolazak 1.938 lica, od kojih su u BiH vraćena njena 934 državljanina, pri čemu je njih 377 prihvaćeno sa EU dokumentom, 525 sa pasošem BiH, 21 sa ličnom kartom i 10 sa putnim listom BiH.

Odbijen je prihvat 40 lica, od kojih je 36 zaustavljeno u Njemačkoj, a četiri su vraćene iz Sarajeva, zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH. Uz to, jedan državljanin BiH je prihvaćen sa validnim putnim dokumentom strane zemlje.

Savjet ministara je na prijedlog Ministarstva inostranih poslova BiH donio Odluku o utvrđivanju visine osnovice za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u 2018. godini.

Osnovica za obračun plata sačinjena je na bazi posljednjih indeksa UN o troškovima života iz avgusta i preporuka Kancelarije za reviziju institucija BiH iz izvještaja o reviziji učinka o temi "Upravljanje imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH".

Prema ovoj odluci, najveću osnovicu imaju zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Japanu, Kataru, Švajcarskoj i SAD, navodi se u saopštenju Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana