Донесен правилник о изгледу униформе у полицијским службама БиХ

Срна
Донесен правилник о изгледу униформе у полицијским службама БиХ

Сарајево - Савјет министара данас је, на приједлог Министарства безбједности БиХ, донио Правилник о изгледу униформе у полицијским службама БиХ, који прати праксу земаља ЕУ.

Правилник прописује врсте и саставне дијелове полицијске униформе, њене додатне дијелове, боју, врсту материјала, крој и облик, ознаке на униформи, као и рокове трајања.


Полицијске униформе биће тамноплаве боје са грбом БиХ који ће бити истакнут на десном рукаву униформе, док ће амблем полицијске службе БиХ бити истакнут на њеном лијевом рукаву. Ознаке чинова биће на нараменицама кошуље, џемпера и јакне или на предњој страни у висини груди код тактичке униформе.

У изради овог правилника унутар радне групе учествовали су представници Министарства безбједности, Граничне полиције БиХ, Агенције за истраге и заштиту БиХ, Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, те Агенције за полицијску подршку, саопштено је из Савјета министара.

Усвојена је и информација Министарства цивилних послова БиХ о спровођењу Оквирног закона о средњем стручном образовању и обуци у БиХ, те је донесено више закључака с циљем унапређења стања у овој области.

Према информацији, остварен је напредак у подручју усклађивања наставних планова и програма са тржиштем рада.

Остварена је и боља сарадња школа и послодаваца успостављањем савјетодавних вијећа у школама и трипартитних вијећа на нивоу ентитета, кантона и Брчко дистрикта, која могу допринијети бољој сарадњи образовања и тржишта рада, политици уписа и већем запошљавању ученика који завршавају стручно образовање.

Очекује се да још три кантона своје законе ускладе са Оквирним законом о средњем стручном образовању и обуци БиХ, и то Средњобосански, Херцеговачко-неретвански и Ливањски кантон. Раније су властите законе ускладили Република Српска, седам кантона у Федерацији БиХ и Брчко дистрикт.

Савјет министара препознао је напредак који је Агенција за предшколско, основно и средње образовање постигла у области заједничког језгра наставних планова и програма, те је указано на потребу даљег рада на ревидирању класификације занимања развоја нових стандарда квалификација и занимања, као и евалуације наставних планова и програма.

Министри су подржали приједлог Министарства безбједности и продужили употребу ЕУ документа које издају надлежне службе Њемачке, а који ће важити за држављане БиХ приликом њиховог повратка/протјеривања у БиХ до 30. јуна 2018. године.

Према информацији, у посљедње двије године од надлежних служби Њемачке најављен је долазак 1.938 лица, од којих су у БиХ враћена њена 934 држављанина, при чему је њих 377 прихваћено са ЕУ документом, 525 са пасошем БиХ, 21 са личном картом и 10 са путним листом БиХ.

Одбијен је прихват 40 лица, од којих је 36 заустављено у Њемачкој, а четири су враћене из Сарајева, зато што је провјерама утврђено да нису држављани БиХ. Уз то, један држављанин БиХ је прихваћен са валидним путним документом стране земље.

Савјет министара је на приједлог Министарства иностраних послова БиХ донио Одлуку о утврђивању висине основице за обрачун плата у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у 2018. години.

Основица за обрачун плата сачињена је на бази посљедњих индекса УН о трошковима живота из августа и препорука Канцеларије за ревизију институција БиХ из извјештаја о ревизији учинка о теми "Управљање имовином и трошковима смјештаја у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ".

Према овој одлуци, највећу основицу имају запослени у дипломатско-конзуларним представништвима у Јапану, Катару, Швајцарској и САД, наводи се у саопштењу Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана