Domaći proizvođači izvezli robu vrijednu 370 miliona KM

Milijana Latinović
Domaći proizvođači izvezli robu vrijednu 370 miliona KM

Banjaluka - Republika Srpska u posljednje tri godine bilježi rast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a u prošloj godini na inostrano tržište plasirala je ovu robu u vrijednosti od 370,61 milion maraka.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je Srpska lani ostvarila rast izvoza ovih proizvoda od 6,84 odsto u odnosu na godinu ranije.

Srpska je prošle godine najviše izvozila voće i orašaste plodove, slastičarske i proizvode mlinske industrije.

- Za deset mjeseci 2017. godine ostvaren je izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina od oko 20,2 miliona maraka, dok je vrijednost uvoza ovih proizvoda duplo manja - naveli su u Ministarstvu i dodali da se najviše izvozilo u Crnu Goru i Hrvatsku, dok se najviše uvozilo iz Njemačke, Srbije, te manje količine iz Italije, Poljske i Češke.

Da bi se dobri rezultati u spoljnotrgovinskoj razmjeni zadržali i poboljšali, u Ministarstvu poljoprivrede ističu da je potrebno povećanje proizvodnje, prije svega mliječnih prerađevina, posebno mekih i tvrdih sireva.

Dodaju da je, osim izvoza, posljednjih godina rastao i uvoz hrane, pića i duvanskih proizvoda, ali slabijom dinamikom od rasta izvoza, pa je došlo do smanjenja deficita.

- Uvoz hrane, pića i duvanskih proizvoda za deset mjeseci 2017. godine iznosio je 450 miliona KM - istakli su u Ministarstvu.

Dodaju da se od ukupnog uvoza prehrambenih proizvoda u prošloj godini u BiH na Srpsku odnosi 28,44 odsto, dok u izvozu RS čini 35,06 odsto od ukupnog izvoza u BiH.

Direktor banjalučke "Vitaminke" Žarko Mikić ističe da je svako povećanje izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda značajno, ali da se efikasnim mjerama ekonomske politike ova cifra može povećati i nekoliko puta.

- Moramo zaštititi poljoprivrednu proizvodnju, koja je osnov svega, jer ćemo na taj način obezbijediti sigurnu i kvalitetnu sirovinu, te nastaviti ulaganja u prerađivačku industriju. Tako ćemo povećati konkurentnost na tržištu - rekao je Mikić.

Industrijska proizvodnja

Prema podacima Agencije za statistiku RS, obim ukupne industrijske proizvodnje u Srpskoj za deset mjeseci prošle godine rastao je po stopi od 1,4 odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

Područje prerađivačke industrije od januara do oktobra prošle godine zabilježilo je rast obima proizvodnje od sedam odsto u odnosu na isti period godinu ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana