Домаћи произвођачи извезли робу вриједну 370 милиона КМ

Милијана Латиновић
Домаћи произвођачи извезли робу вриједну 370 милиона КМ

Бањалука - Република Српска у посљедње три године биљежи раст извоза пољопривредних и прехрамбених производа, а у прошлој години на инострано тржиште пласирала је ову робу у вриједности од 370,61 милион марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да је Српска лани остварила раст извоза ових производа од 6,84 одсто у односу на годину раније.

Српска је прошле године највише извозила воће и орашасте плодове, сластичарске и производе млинске индустрије.

- За десет мјесеци 2017. године остварен је извоз млијека и млијечних прерађевина од око 20,2 милиона марака, док је вриједност увоза ових производа дупло мања - навели су у Министарству и додали да се највише извозило у Црну Гору и Хрватску, док се највише увозило из Њемачке, Србије, те мање количине из Италије, Пољске и Чешке.

Да би се добри резултати у спољнотрговинској размјени задржали и побољшали, у Министарству пољопривреде истичу да је потребно повећање производње, прије свега млијечних прерађевина, посебно меких и тврдих сирева.

Додају да је, осим извоза, посљедњих година растао и увоз хране, пића и дуванских производа, али слабијом динамиком од раста извоза, па је дошло до смањења дефицита.

- Увоз хране, пића и дуванских производа за десет мјесеци 2017. године износио је 450 милиона КМ - истакли су у Министарству.

Додају да се од укупног увоза прехрамбених производа у прошлој години у БиХ на Српску односи 28,44 одсто, док у извозу РС чини 35,06 одсто од укупног извоза у БиХ.

Директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић истиче да је свако повећање извоза пољопривредних и прехрамбених производа значајно, али да се ефикасним мјерама економске политике ова цифра може повећати и неколико пута.

- Морамо заштитити пољопривредну производњу, која је основ свега, јер ћемо на тај начин обезбиједити сигурну и квалитетну сировину, те наставити улагања у прерађивачку индустрију. Тако ћемо повећати конкурентност на тржишту - рекао је Микић.

Индустријска производња

Према подацима Агенције за статистику РС, обим укупне индустријске производње у Српској за десет мјесеци прошле године растао је по стопи од 1,4 одсто у односу на исти период 2016. године.

Подручје прерађивачке индустрије од јануара до октобра прошле године забиљежило је раст обима производње од седам одсто у односу на исти период годину раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана