Домаће винарије покрију тек петину потреба тржишта

Анита Јанковић-Речевић
Домаће винарије покрију тек петину потреба тржишта

Бањалука - Иако Република Српска има значајне потенцијале за производњу и прераду грожђа, из домаћих винарија годишње потече тек око 1,57 милиона литара вина, што задовољава свега 21 одсто потреба домаћег тржишта.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да у Српској постоје 33 регистрована произвођача вина, а највећи број њих сконцентрисан је у Херцеговини.

На подручју Требиња дјелује 21 винар, док у сјеверном дијелу Српске вино производи 12 произвођача.

- У Источној Херцеговини се под виноградима налази 455 хектара са којих годишње буде убрано око 4.100 тона грожђа. Од те количине могуће је направити 2,45 милиона литара вина. Обим производње регистрованих винарија у Херцеговини је 1,2 милиона литара - кажу у ресорном министарству.

Истичу да је под виноградима у сјеверном дијелу Српске 70 хектара земљишта који у сезони дају 630 тона грожђа, од чега се прави 378.000 литара вина, што је и обим производње винарија регистрованих на том подручју.

- Укупна производња вина у Српској креће се око 2,1 литар по глави становника, а према процјенама, потрошња вина у БиХ је око шест литара по становнику. У Српској је та потрошња нешто већа и износи око десет литара, тако да је покривеност потреба властитом производњом свега 21 одсто - рекли су у ресорном министарству. 

Додају да је након усвајања Закона о вину 2015. године евидентиран благи пораст броја винарија у сјеверном дијелу Српске.

- Закон о вину РС усклађен је са законским рјешењима у окружењу, чиме је домаћим винарима омогућено да буду препознатљиви и конкурентни, како на нашем, тако и на иностраном тржишту - истакли су у Министарству пољопривреде и додали да посредством Агенције за аграрна плаћања редовно субвенционишу виноградаре.

Навели су да је 2015. године винарима одобрена премија за 1.236.783 килограма произведеног, продатог или прерађеног грожђа, а лани за 1.371.440 килограма.

Власник винарије “Јунгић” из Челинца Жељко Јунгић истиче да су вина произведена у Српској веома доброг квалитета, али да производне капацитете ограничава недостатак традиције у узгоју винове лозе. 

  • Произвођачи у РС су углавном мали са максимално шест-седам хектара винограда. У сјеверном дијелу Српске постоје значајне расположиве површине, али мало ко се упушта у садњу чокота јер су временски услови далеко тежи у односу на топлије крајеве. Много је мраза и кише, које грожђе не воли - појаснио је Јунгић.

Регистар

Према подацима из Регистра пољопривредних газдинстава, у овој години је пријављено око 12.000 чокота стоних сорти винове лозе, и то на површини од 5,21 хектар, те 1.100.000 чокота винских сорти винове лозе, на укупној површини од 395 хектара.

- Укупна површина под засадом винове лозе уписана у регистар износи 400 хектара - рекли су у Министарству пољопривреде.

Подстицајне мјере за које могу аплицирати виноградари

- премија за произведено и продато грожђе

- подстицај за подизање вишегодишњих засада

- подстицај за набавку пољопривредне механизације

- подстицај за набавку система за наводњавање

- подстицај за набавку нове технолошке опреме

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана