Дом народа парламента БиХ усвојио закључке о нападу у Зворнику

Агенције
Дом народа парламента БиХ усвојио закључке о нападу у Зворнику

Сарајево - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву усвојио је закључке Заједничке комисије за одбрану и безбједност у вези са нападом на Полицијску станицу Зворник крајем априла и акцијом "Рубен" ,која је након тог напада спроведена на територији Републике Српске.

Једним од усвојених закључака задужује се Министарство безбједности БиХ да Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ достави приједлог документа са прецизним оперативним процедурама за поступање и координацију полицијских агенција.

Министарство безбједности задужено је и да што прије сачини приједлог нове стратегије за борбу против тероризма, којом ће бити одређен општи оквир дјеловања БиХ и њених институција у борби против тероризма.

Осим наведеног, затражена је и цјеловита информација о свим до сада изведеним терористичким актима у БиХ, о међусобној сарадњи полицијских агенција и њиховој сарадњи са тужилаштвима и судовима.

На приједлог Комисије све институције БиХ обавезане су да у свом раду и поступању поштују основна људска права и слободе прописане уставом БиХ и међународним конвенцијама.

Високи судски и тужилачки савјет и Омбудсман БиХ позвани су да сагледају активности свих судова и тужилаштава у свим спроведеним полицијским акцијама, у вези с кршењем људских права, а медији да се придруже борби против тероризма тако што ће у својим прилозима о терористичким активностима поштовати принцип одговорности и објективности информисања.

Наведени закључци усвојени су без гласова тројице српских делегата из СНСД-а и ДНС-а.

Дом народа усвојио је и закључак да се све институције задуже да , приликом реализације закључака које је утврдила Комисија за одбрану и безбједност, обавезно узму у обзир расправу са ове сједнице.

У расправи о закључцима бошњачки делегат и предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Сифет Поџић оцијенио је да у сектору безбједности БиХ "влада катастрофа", устврдивши да са постојећом организацијом БиХ не само да не може да се бори са тероризмом, већ не може ни да зна шта се дешава.

"Имамо стручне људе на терену, али је координација катастрофална", рекао је Поџић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Огњен Тадић,  сматра да је у БиХ створен такав безбједносни систем у коме се "само непријатељ може снаћи" и да је срећа да терористи нису агесивнији.

"Проблем је политичка инфилтрација у безбједносне структуре која је узрок томе да људи не вјерују једни другима, полицајац полицајцу, инспектор инспектору", рекао је Тадић и додао да је резултат неутврђеног система пребацивање одговорности са једног на другог.

Према његовим ријечима, битно је утврдити да ли и ко стоји иза терористичког напада у Зворнику. "Ако постоје људи као позадина, треба их хапсити, ако не, прогласити ово инцидентом и завршити ову причу", закључио је Тадић.

Српски делегат Небојша Радмановић сматра да је одговорност за све што се дешава у првом реду на политичарима.

"Нисмо дошли до званичне оцјене на нивоу БиХ да се у Зворнику десио терористички напад, а о томе не може бити компромиса", нагласио је Радмановић, додавши да Комисија за одбрану и безбједност није имала право да донесе закључке који су компромис.

Радмановић је истакао да ће када изабрани представници народа у БиХ јасно кажу да се у Зворнику десио тероризам то бити добар пут да се крене даље и разговара о овом проблему.

Хрватски делегат Мартин Рагуж заложио се за утврђивање процедура за поступање не само у ванредним ситуацијама, за које је рекао да су све учесталије.

Дарко Бабаљ из Клуба српских делегата устврдио је да су представници политике на челу безбједносних агенција. "То нису људи из СДС-а, већ људи блиски СНСД-у", рекао је Бабаљ, додавши да је рјешење да се убудуће на та мјеста постављају професионалци.

На Бабаљеву тврдњу реплицирао је Радмановић, истичући да ниједан директор није члан СНСД-а.

Дом народа дао је сагласност за ратификацију Споразума о кредиту за развојну политику пословног амбијента између БиХ и Међународне банке за обнову и развој, вриједног 37 милиона евра.

Против давања сагласности за зајам намијењен Републици Српској и Федерацији БиХ била су двојица српских делегата из СДС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана