Дом народа Парламента ФБиХ још без руководства

В. К.
Дом народа Парламента ФБиХ још без руководства

Сарајево - У Дому народа Парламента ФБиХ још чекају избор руководства, односно предсједавајућег и два замјеника, а у Клубу Срба у том дому и даље одмјеравају снаге које ће у врху представљати интересе српског народа.

Посљедња сједница федералног Дома народа у новом сазиву одржана је почетком априла, када су верификовани мандати за три делегата из реда српског народа, чиме је у потпуности попуњен Клуба Срба, након што је у првом кругу именовано 14 од укупно 17 делегата, колико је потребно.

Мандати су у другом кругу додијељени Никици Боснићу са Српске листе за Скупштину Кантона десет, те Младену Лонићу и Драгану Стевановићу из СДП-а.

- Представници Срба из странака са сједиштем у Републици Српској истичу да ће поново легитимни представници тешко имати већину у Клубу Срба. Највише делегата у Клубу Срба долази из СДП-а, али још нема ни сједнице дома на помолу, тако да ништа још не знамо. Најбоље би било да интересе Срба бране странке са српским предзнаком, али видјећемо шта ће се дешавати у вези са овим - каже саговорник “Гласа Српске” из федералног Парламента.

Из Клуба Срба раније су истицали да расплет стања на терену отвара и могућност за прикупљање довољног броја потписа да странке са сједиштем у Бањалуци предложе потпредсједника ФБиХ, а не одустају ни од тога да њихов кадар буде на мјесту потпредсједника Дома народа.

Новоизабрани делегати из реда српског народа, а који долазе из странака са сједиштем у Српској, истицали су прије другог круга верификације да су Срби бирали истински само четири од 14 делегата. То су Драго Пузигаћа, Горан Броћета и Драгана Дамјановић из СНСД-а, те Душко Радун из СНС-а.

Делегате у Клубу Срба имају, уз СНСД, СДП и СНС, Либерална странка, ХДЗ БиХ и СДА.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана