Документација ИГА БиХ под велом тајне

Ведрана Кулага
Документација ИГА БиХ под велом тајне

Сарајево - Канцеларија за ревизију институција БиХ не може да спроведе специјалну ревизију у Извозно-кредитној агенцији (ИГА) БиХ, која је дуже вријеме у великој дубиози јер су надлежни истражни органи изузели пословне књиге.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламента БиХ усвојила је на сједници у априлу закључак да буде урађена специјална ревизија у тој агенцији, која грца у милионским дуговима за чији настанак већ годинама нико није положио рачуне. Тада је наглашено да је парламентарна истражна комисија која се бавила стањем у ИГА установила да је у тој агенцији било несавјесног пословања и да због тога ревизори морају провјерити њено пословање.

Ревизори су крајем маја ове године запримили обавјештење о закључку са сједнице парламентарне Комисије за финансије и буџет којим се Канцеларији налаже да изврши специјалну ревизију у ИГА.

У Канцеларији за ревизију су потврдили за “Глас Српске” да су, поступајући по том закључку, предузели одређене активности, обавили додатне провјере, али и оцијенили да не би било оправдано да изврше специјалну ревизију јер је рад ИГА под лупом истражних органа БиХ.

- Законом о оснивању ИГА БиХ је, уз то, регулисано да годишње извјештаје ревидира међународна финансијска ревизија - казали су у Канцеларији за ревизију институција.

У Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) БиХ су потврдили за “Глас Српске” да су још током 2017. године предузимали одређене активности по захтјеву Тужилаштва БиХ у оквиру којих је, између осталог, прикупљена одређена документација од Извозно-кредитне агенције БиХ.

- Након тих активности, полицијски службеници СИПА су 13. марта 2018. године доставили одговарајући извјештај Тужилаштву БиХ на даље поступање - рекли су у СИПА и додали да се за више информација обратимо Тужилаштву.

Из Тужилаштва БиХ ни након неколико дана нису одговорили на питања шта се тренутно ради у вези са овим предметом.

Из парламентарне комисије су, приликом разматрања стања у ИГА, истицали да је штета настала несавјесним пословањем и издавањем гаранција без покрића, а највише пословањем са Фабриком цијеви “Унис” из Дервенте, несагледива.

Агенција је, наиме, запала у проблеме јер је “Унису” дала гаранције и кредите у вриједности од 195,32 милиона КМ, што је много више од њеног капитала.

Када је “Унис” доспио у проблеме, за њим је пала и ИГА, а из врха ове агенције раније су поручили да стоје на располагању ревизорима, те додали да ревизију пословања сваке године обавља међународни ревизор.

Акумулирани губитак ИГА на крају прошле године износио је 189,12 милиона, док обавезе премашују вриједност имовине за 136,31 милион марака.

Опстанак ИГА, која није буџетски корисник, је неизвјестан без помоћи власти на нивоу БиХ и ентитета као њених оснивача. Колико је стање у ИГА тешко, свједочи чињеница да су се ревизори “Дилојта” суздржали од давања било каквог мишљења на финансијске извјештаје за 2017. годину, што је много горе и од негативног мишљења.

ИГА је и у 2017. години имала смањен обим пословања због проблема насталих усљед повезане гаранције издате 2013. године дервентској Фабрици цијеви “Унис”. Призната потраживања ИГА од дервентске фабрике износе 195,32 милиона марака и односе се на кредите и гаранције.

Приједлози

 

Управни одбор ИГА БиХ предложио је љетос властима три сценарија како би била стављена тачка на њену дугогодишњу агонију. На листи приједлога су реорганизација, гашење и формирање нове институције која ће помагати извозницима те одржавање тренутног стања у нади да ће фабрика цијеви “Унис” почети да враћа дугове. Надлежни су указали да је домаћем тржишту потребна функционална извозно-кредитна агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана