Dogovoren okvirni plan realizacije Reformske agende

Srna
Dogovoren okvirni plan realizacije Reformske agende

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić dogovorili su danas u Banjaluci okvirni akcioni plan za realizaciju mjera iz reformske agende i ranije postignutih dogovora između dvije vlade.

Cvijanovićeva je izjavila da će detaljani akcioni planovi biti urađeni nakon što resorna ministarstva dostave planove aktivnosti koje će oni provoditi.

Dogovoreno je i da će krajem avgusta biti urađene konačne verzije tekstova različitih propisa od radnih grupa, a potom u prvoj polovini septembra usvojene na odvojenim i neke stvari na zajedničkoj sjednici dvije vlade, i na taj način što je moguće više harmonizovati rješenja, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka.

Cvijanovićeva je navela da će jedan broj zakonskih rješenja, koja je Srpska već izradila i uputila u parlamentarnu proceduru, biti stavljen na raspolaganje Federaciji BiH.

Ona je dodala da je za neke druge stvari dogovoreno da Srpska sačeka, prvenstveno kada je riječ o zakonu o stečaju.

"Kada je riječ o reformskoj agendi tu za nas nije bilo nikakvih nepoznanica niti stvari koje su nama dodate, podmetnute ili slično. A ako pažljivo pročitate reformsku agendu, za koju su neki mediji govorili da je spektakularno sakrivana što nije tačno jer je dostupna na sajtu Vlade Republike Srpske, morate onda vidjeti da je čitav niz rečenica samo prepisan iz Ekonomske politike koju je Vlada Republike Srpske usvojila već u septembru prošle godine", rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Srpske je navela da je o dijelu tih rješenja ranije razgovarala sa federalnim premijerom sve dok nije postignut konačan dogovor da je to domaći proizvod koji treba da se zajednički proizvodi, uz zahvalnost za svu pomoć međunarodnoj zajednici.

Cvijanovićeva je naglasila da u usvojenoj reformskoj agendi nema privatizacije Elektroprivrede, kako je to bilo u prvoj verziji, jer je postignut dogovor i zato što se znalo da tako nešto nije realno.

Prema njenim riječima, u tom dokumentu nema ništa više zastrašujuće kako je to bilo u prvoj i drugoj varijanti agende.

"Ono čime smo se danas bavili na određen način povezano je sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ i pismom namjere koje je puno preciznije i puno rigidnije definisalo određene stvari nego što je to slučaj sa reformskom agendom. Ipak, tu još nemamo konačan dogovor zbog čega ćemo ići na pregovore sa MMF-om da bismo postigli određen aranžman", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je na današnjem sastanku bilo riječi i o konsolidaciji javnih preduzeća kao što su "Željeznice" za koje bi u oba entiteta trebalo da stigne pomoć Svjetske banke za identično rješavanje problema u tim preduzećima.

Cvijanovićeva je naglasila da je sličnih razgovora bilo i o drugim preduzećima i u Srpskoj i Federaciji BiH rukovodeći se da ne bude viška radnika, ali da se uštedi na drugim pozicijama.

Ona je naglasila da je u Srpskoj konkretno dogovoreno da se održavaju sedmični sastanci o javnim preduzećima da bi se situacija i moguća rješenja izanalizirali do detalja.

"Kad je riječ o javnoj upravi, dogovorili smo se da ćemo imati maltene jednoobrazne zakone i propise. Naše opredjeljenje jeste da će biti ograničen fond plata, odnosno da samim tim neće doći do novog zapošljavanja", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su se na to vlade obavezale i reformskom agendom, ali i na jednom od ranijih zajedničkih sastanaka.

Premijer Srpske je navela i da je razgovarano o donošenju sličnih ili identičnih zakona o državnim službenicima, ali da nikada nije bilo govora o procentu smanjenja broja zaposlenih niti plata u toj oblasti.

"Nešto što može da postane jedna okoštala struktura treba da se učini puno mobilnijom i fleksibilnijom i treba da bude na usluzi i građanima i privredi", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je na današnjem sastanku bilo riječi i o tome da u naredne tri sedmice bude dogovoren zajednički sastanak uprava tri aerodroma u BiH, kao i državne granične službe i carine o izvozu mesa prema Turskoj da bi se ujednačile određene prakse i otvorila vrata za veće mogućnosti izvoza mesa.

Cvijanovićeva je dodala da na današnjem sastanku nije razgovarano o povećanju akciza na duvan i alkohol, ali da na tome radi zajednička radna grupa s opredjeljenjem da se ispoštuje prijedlog te radne grupe.

Ona je ocijenila da je sastanak protekao u znaku usaglašavanja na izgradnji jedinstvenog poslovnog ambijenta.

"Harmonizacija ili usaglašavanje ključna je riječ u ponašanju naše dvije vlade. Želimo da, što je moguće više, ujednačimo propise ili bar da ih približimo tamo gdje ujednačavanje nije moguće zbog različite ustavne strukture i različitih nadležnosti koje su podijeljene na složeniji način, recimo u Federaciji u odnosu na Republiku Srpsku", istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je usaglašavanje propisa u Srpskoj i FBiH na neki način obaveza prema reformskoj agendi ali da su i vlade svjesne potrebe da se određeni propisi rade i donose određene mjere.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio je Cvijanovićevoj za dosadašnju dobru saradnju i za današnji sastanak.

On je naglasio da će sve praktične teme o kojima je danas bilo riječi dovesti do poboljšanja ekonomije i povećanja zapošljavanja u BiH.

"Kao tvorci najznačajnijeg dijela reformske agende i ranije smo preduzimali aktivnosti na njenim mjerama usvajajući masu zakona u Srpskoj i preduzimajući aktivnosti kako to čini Vlada fBiH", istakao je Novalić.

Prema njegovim riječima, reformska agenda predviđa da njena realizacija mora početi odmah i bez odgađanja, a da premijeri imaju visok stepen saglasnosti o tome.

"Mislim da je ovo jedna nova stranica u realnosti bar privrednog života BiH i da smo se maksimalno posvetili harmonizaciji propisa i da podstičemo kapitalni rast putem investicija", istakao je Novalić i poručio da će tako biti i nastavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana