Договорен оквирни план реализације Реформске агенде

Срна
Договорен оквирни план реализације Реформске агенде

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић договорили су данас у Бањалуци оквирни акциони план за реализацију мјера из реформске агенде и раније постигнутих договора између двије владе.

Цвијановићева је изјавила да ће детаљани акциони планови бити урађени након што ресорна министарства доставе планове активности које ће они проводити.

Договорено је и да ће крајем августа бити урађене коначне верзије текстова различитих прописа од радних група, а потом у првој половини септембра усвојене на одвојеним и неке ствари на заједничкој сједници двије владе, и на тај начин што је могуће више хармонизовати рјешења, рекла је Цвијановићева новинарима након састанка.

Цвијановићева је навела да ће један број законских рјешења, која је Српска већ израдила и упутила у парламентарну процедуру, бити стављен на располагање Федерацији БиХ.

Она је додала да је за неке друге ствари договорено да Српска сачека, првенствено када је ријеч о закону о стечају.

"Када је ријеч о реформској агенди ту за нас није било никаквих непознаница нити ствари које су нама додате, подметнуте или слично. А ако пажљиво прочитате реформску агенду, за коју су неки медији говорили да је спектакуларно сакривана што није тачно јер је доступна на сајту Владе Републике Српске, морате онда видјети да је читав низ реченица само преписан из Економске политике коју је Влада Републике Српске усвојила већ у септембру прошле године", рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Српске је навела да је о дијелу тих рјешења раније разговарала са федералним премијером све док није постигнут коначан договор да је то домаћи производ који треба да се заједнички производи, уз захвалност за сву помоћ међународној заједници.

Цвијановићева је нагласила да у усвојеној реформској агенди нема приватизације Електропривреде, како је то било у првој верзији, јер је постигнут договор и зато што се знало да тако нешто није реално.

Према њеним ријечима, у том документу нема ништа више застрашујуће како је то било у првој и другој варијанти агенде.

"Оно чиме смо се данас бавили на одређен начин повезано је са аранжманом са Међународним монетарним фондом /ММФ/ и писмом намјере које је пуно прецизније и пуно ригидније дефинисало одређене ствари него што је то случај са реформском агендом. Ипак, ту још немамо коначан договор због чега ћемо ићи на преговоре са ММФ-ом да бисмо постигли одређен аранжман", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је на данашњем састанку било ријечи и о консолидацији јавних предузећа као што су "Жељезнице" за које би у оба ентитета требало да стигне помоћ Свјетске банке за идентично рјешавање проблема у тим предузећима.

Цвијановићева је нагласила да је сличних разговора било и о другим предузећима и у Српској и Федерацији БиХ руководећи се да не буде вишка радника, али да се уштеди на другим позицијама.

Она је нагласила да је у Српској конкретно договорено да се одржавају седмични састанци о јавним предузећима да би се ситуација и могућа рјешења изанализирали до детаља.

"Кад је ријеч о јавној управи, договорили смо се да ћемо имати малтене једнообразне законе и прописе. Наше опредјељење јесте да ће бити ограничен фонд плата, односно да самим тим неће доћи до новог запошљавања", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да су се на то владе обавезале и реформском агендом, али и на једном од ранијих заједничких састанака.

Премијер Српске је навела и да је разговарано о доношењу сличних или идентичних закона о државним службеницима, али да никада није било говора о проценту смањења броја запослених нити плата у тој области.

"Нешто што може да постане једна окоштала структура треба да се учини пуно мобилнијом и флексибилнијом и треба да буде на услузи и грађанима и привреди", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је на данашњем састанку било ријечи и о томе да у наредне три седмице буде договорен заједнички састанак управа три аеродрома у БиХ, као и државне граничне службе и царине о извозу меса према Турској да би се уједначиле одређене праксе и отворила врата за веће могућности извоза меса.

Цвијановићева је додала да на данашњем састанку није разговарано о повећању акциза на дуван и алкохол, али да на томе ради заједничка радна група с опредјељењем да се испоштује приједлог те радне групе.

Она је оцијенила да је састанак протекао у знаку усаглашавања на изградњи јединственог пословног амбијента.

"Хармонизација или усаглашавање кључна је ријеч у понашању наше двије владе. Желимо да, што је могуће више, уједначимо прописе или бар да их приближимо тамо гдје уједначавање није могуће због различите уставне структуре и различитих надлежности које су подијељене на сложенији начин, рецимо у Федерацији у односу на Републику Српску", истакла је Цвијановићева.

Она сматра да је усаглашавање прописа у Српској и ФБиХ на неки начин обавеза према реформској агенди али да су и владе свјесне потребе да се одређени прописи раде и доносе одређене мјере.

Предсједник Владе Федерације БиХ Фадил Новалић захвалио је Цвијановићевој за досадашњу добру сарадњу и за данашњи састанак.

Он је нагласио да ће све практичне теме о којима је данас било ријечи довести до побољшања економије и повећања запошљавања у БиХ.

"Као творци најзначајнијег дијела реформске агенде и раније смо предузимали активности на њеним мјерама усвајајући масу закона у Српској и предузимајући активности како то чини Влада фБиХ", истакао је Новалић.

Према његовим ријечима, реформска агенда предвиђа да њена реализација мора почети одмах и без одгађања, а да премијери имају висок степен сагласности о томе.

"Мислим да је ово једна нова страница у реалности бар привредног живота БиХ и да смо се максимално посветили хармонизацији прописа и да подстичемо капитални раст путем инвестиција", истакао је Новалић и поручио да ће тако бити и настављено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана