Dodikov advokatski tim traži ispitivanje zakonitosti uredbe o prisluškivanju

Srna
Dodikov advokatski tim traži ispitivanje zakonitosti uredbe o prisluškivanju

Advokatski tim predsjednika Republike Srpske podnio je danas Sudu BiH zahtjev za ispitivanje zakonitosti naredbe o određivanju posebne istražne radnje - nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, kao i zakonitosti načina na koji su sprovedene istražne radnje protiv predsjednika Republike, Milorada Dodika.

Bez obzira što nema uvid u svu potrebnu dokumentaciju, odbrana smatra da predmetne istražne radnje nisu sprovedene na zakonit način zbog čega se traži preispitivanje zakonitosti od Suda BiH, u smislu odredaba člana 119 i drugih članova Zakona o krivičnom postupku, saznaje Srna.

Podnesena je i disciplinska prijava, odnosno da je iniciran disciplinski postupak protiv postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH u predmetu u vezi sa prisluškivanjem predsjednika Republike Srpske. Ovim podneskom odbrana inicira pokretanje disciplinskog postupka protiv postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH u navedenom predmetu Suda BiH, koji je podnio prijedlog za određivanje mjera nadzora, kao i zahtjeve da se branjenik ne obavještava o preduzetim mjerama nadzora.

Predsjednik Republike izjavio je prošle sedmice da ga prisluškuju bezbjednosne službe BiH, te da je nalog da se „stavi na mjere" izdat na osnovu zahtjeva tužilaštva u Sarajevu, zbog istrage koju su pokrenuli, ali da mu nije poznato kakve. Dodik je naveo da je dobio obavještenje od suda u Sarajevu da se protiv njega preduzimaju mjere prisluškivanja, te istakao da je on najprogonjeniji čovjek u BiH.

„To nije ništa novo, jer znam da moje razgovore prati bar deset agencija. Međutim, ovdje je riječ o tome da neki sud BiH prisluškuje predsjednika Republike i to je problematično", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana