Додика ће чувати стара екипа

Дарко Момић
Додика ће чувати стара екипа

Бањалука - Српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика обезбјеђиваће припадници МУП-а Републике Српске који се у његовом личном обезбјеђењу налазе више од деценију, а остало је још само да буде ријешен њихов професионални статус, односно гдје ће бити запослени.

“Глас Српске” сазнаје да је на помолу договор између МУП-а РС и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Директор Полиције РС Дарко Ћулум каже за наш лист да очекује да споразум буде постигнут.

- Очекујем да ћемо на неки начин постићи договор и превазићи проблем. Једна од могућности је да у складу са законом којим се регулише питање обезбјеђења штићених личности наши службеници добију ингеренције да преузму и воде обезбјеђење српског члана Предсједништва БиХ. Друга је да буде направљен екстерни премјештај, односно да наши људи који обезбјеђују Додика пређу привремено, односно за вријеме трајања обезбјеђења, у Дирекцију за координацију полицијских тијела. За то вријеме би им мировао радно-правни статус у МУП-у РС, у који би се вратили након што заврше са обезбјеђењем - рекао је Ћулум.

Директор Полиције РС објаснио је и каква је процедура са члановима обезбјеђења хрватског или бошњачког члана Предсједништва БиХ или пратиоцима неког страног државника када дође у Бањалуку.

- Кад долази, рецимо, бошњачки члан Предсједништва БиХ, његово непосредно обезбјеђење, односно један пратилац има право да са оружјем уђе у Палату Републике, у зграду Владе Српске или евентуално неки други штићени објекат. Исто тако је и са страним делегацијама и ми ту не видимо ништа спорно, али из Дирекције смо добили тумачење да нико осим њихових припадника нема право да уђе у зграду Предсједништва БиХ - каже Ћулум.

Подсјећања ради, Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ обавијестила је предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да ниједна полицијска агенција, изузев припадника Дирекције, у зграду Предсједништва БиХ не може уносити оружје.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је, коментаришући ову информацију, казао како неће одустати од тога да га чува полиција Српске јер, како је рекао, неће да буде “глинени голуб”.

Декан Факултета за безбједност у Бањалуци Слободан Жупљанин каже да Додик не би требало да одлази у простор гдје његово обезбјеђење не може да функционише у складу са прописима који регулишу питање личне безбједности највиших државних функционера. 

- Биће неопходно да се створе услови да људи из МУП-а Српске на идентичан начин како то раде и друге чланице полицијских агенција у БиХ могу несметано да обављају свој посао и обезбјеђују члана Предсједништва који има право да одлучи ко ће га штитити - рекао је Жупљанин. 

Он је појаснио да је то питање које мора бити ријешено на нивоу безбједносних структура, али и на нивоу оних субјеката који су надлежни за рад тих структура. 

- Ако угрожавате безбједност члана Предсједништва БиХ из реда српског народа, онда је то порука и свим Србима који живе у Српској и ФБиХ шта могу да очекују и са каквим проблемима могу да се сусретну - констатовао је Жупљанин.

Бред Пит и Анђелина Џоли се договорили у вези са старатељством

 

Холивудски глумци Анђелина Џоли и Бред Пит најзад су постигли договор о старатељству над шесторо дјеце. Ову вијест је објавила адвокат Анђелине Џоли - Саманта Блеј- Деџин.

Договор је постигнут послије више од двије године жестоке битке о старатељству.

- Договор о старатељству постигнут је прије двије седмице и обје стране су га потписале, као и судија - рекла је Блеј-Деџин.

Детаљи тог договора су повјерљиви, да би се заштитио интерес дјеце. Џолијева и Пит, некада најмоћнији и најгламурознији холивудски пар, раздвојио се у септембру 2016. године послије више од десет година заједничког живота, укључујући и двије године проведене у браку.

Захтјев за развод брака поднијела је Џолијева због непомирљивих разлика тражећи старатељство над шесторо њихове дјеце, троје биолошке и троје усвојене.

Пена: Захтјев легитиман

 

Бивши замјеник директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Урош Пена сматра да нема никаквих проблема да Додика чува МУП Српске.

- Ријеч је о штићеној личности и не смије да буде импровизације. Чињеница је да ову врсту обезбјеђења не може вршити једна агенција самостално, већ мора постојати сарадња - истакао је Пена додајући да је Додиков захтјев сасвим легитиман.

Додик: Девастирали би Српску

 

Осим личне безбједности српских званичника у БиХ, горућа тема у региону протеклог викенда била је и изјава вицепремијера самопроглашеног Косова Енвера Хоџаја о стварању “пакта против Србије”.

Коментаришући овај случај, Додик је јуче рекао да је то само потврда дугогодишње антисрпске политике у региону.

- Тај антисрпски фронт постоји одавно. Њега су у различитим историјским околностима управо чинили они који су у окружењу Срба и српског народа - рекао је Додик за Тањуг.

Додик је нагласио да је јасно да је притисак на Србију континуиран и да се готово ниједна аргументација коју је Србија изнијела у односима са Приштином не схвата озбиљно. Он је оцијенио да постоје фактори који једино Србе покушавају да држе раздвојене, а све друге да уједине у поједине државе.

- Ми смо стално под неким притиском. Они само кад виде да не могу ништа да учине, онда кажу: “Па нико ништа и не тражи”, а чим се пружи мала прилика, одмах би девастирали Републику Српску и направили унитарну БиХ - нагласио је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана