Додик зове, опозиција неодлучна

Дарко Момић
Додик зове, опозиција неодлучна

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је лидере парламентарних партија на консултације пред посебну сједницу Народне скупштине Српске заказану за 14. август, на којој је једина тачка дневног реда информација о извјештају Комисије за испитивање догађаја у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године из 2004. године.

Додик је консултације сазвао за понедјељак, дан уочи посебне сједнице републичког парламента. Позив је половином ове седмице стигао на страначке адресе, али у Палату Републике до закључења овог броја “Гласа Српске” није стигао одговор ко ће се одазвати позиву и присуствовати консултацијама. Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић очекује да ће се сви одговорни званичници одазвати позиву.

- На дневном реду је питање од изузетног значаја за Републику Српску и од изузетног значаја за свих оних 22.000 људи на списку, међу којима су и људи који никада нису крочили на тло Сребренице, као и људи који ни на који начин нису могли да буду укључени у било шта што се може назвати злочином - казао је Ковачевић.

Он додаје да је изузетно значајно да све странке заузму јединствен став о овом питању.

- Сматрам да све странке треба да се сложе да повучемо овај срамни извјештај и да формирамо нову комисију са задатком да истражи све што се десило на подручју Сребренице и околине од 1992. до 1995. године - каже Ковачевић.

С друге стране, шеф сектора за медије СДС-а Стеван Салатић кратко је само потврдио да је предсједник СДС-а Вукота Говедарица добио позив.

- Позив је стигао у сриједу, али још није послат одговор да ли ће предсједник СДС-а присуствовати том састанку, односно консултацијама. На вријеме ћемо послати одговор у Палату Републике - казао је Салатић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић је потврдио да је добио позив, али да још није одлучио да ли ће се одазвати.

- Нисам се још видио ни са Вукотом Говедарицом, ни са лидером ПДП-а Браниславом Бореновићем, а сматрам да треба да се усагласимо и донесемо заједничку одлуку о консултацијама - казао је Чавић.

Бранислав Бореновић јуче није одговарао на наше позиве, као ни лидери ДНС-а и Социјалистичке партије Марко Павић и Петар Ђокић, иако је реална претпоставка да ће њих двојица вјероватно присуствовати консултацијама и заузети заједнички став са предсједником РС и лидером СНСД-а који је и њихов заједнички кандидат за члана Предсједништва БиХ на октобарским изборима.

Микеревић на сједници

Бивши премијер Српске Драган Микеревић потврдио је да ће доћи на посебну сједницу Народне скупштине РС на којој је једина тачка дневног реда информација о извјештају Комисије за Сребреницу из 2004. године, који је усвојила тадашња Влада РС на чијем је он био челу.

- Добио сам позив и доћи ћу на сједницу. Одговараћу на питања ако их буде било. Сматрам да би то требало да урадим - рекао је Микеревић медијима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана