Додик заказао састанак представника водећих партија у Српској

РТРС
Додик заказао састанак представника водећих партија у Српској

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик за петак 9. октобар, заказао је састанак представника водећих политичких партија у Републици Српској.

Политичка питања од општег интереса за Републику Српску требало би да се разматрају у иституцијама Српске – поручио је предсједник Додик.

Он је нагласио да је ријеч о политичким партијама које имају своје интересе, али да је потребно договорити општи ниво ставова у заједничким институцијама БиХ о ономе што јесте Република Српска, и начин на који ће бити координисане те активности. Има много тема о којима треба отворено разговарати. 

Позив из Палате Републике упућен је на адресу водећих политичких партија из Српске. У послијеподневним часовима , 9.октобра, предсједник Републике Милорад Додик очекује лидере ДНС-а, СП, СДС-а, ПДП-а и НДП-а. СНСД ће представљати један од потпредсједника Небојша Радмановић. Лидери би требало да разговарају о питањима од општег интереса за Републику Српску.

Познати су супротни ставови институција Српске и представника међународне заједнице о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ. Предсједник Српске поручује – узалуд тзв. Бонска овлашћења, ниједне одлуке високог представника неће бити у СГ РС. Инцкове поруке – пуцањ су у празно. Референдум о раду БХ правосуђа одговор је на правно насље OHR.

"Референдум је реакција на наметнуте одлуке високог представника, да није било наметања не би било ни референдума", каже предсједник Републике Српске.

Имеђу осталог, дјеловањем OHR-а, Српска је од 2001. до 2005. надлежности губила као на покретној траци. OHR је наметнуте одлуке објављивао у Службеном гласнику Српске, али 2007. године то је заустављено. Док је био у власти на нивоу БиХ, СНСД је пристао на заједничке регистарске таблице за моторна возила.

"Поносан сам на то. Можете отићи из једног у други дио БиХ, а да вам не разбију возило, зато што долазите из другог ентитета, а то је тада било важно", изјавио је данас Додик.

Нема ни слова о преносу надлежности у изворном Дејтону, каже Додик. Судбина БиХ је у рукама ентитета.Са СББ-ом у власти, Федерација БиХ коначно би требало да буде стабилна и партнер Републици Српској, сматра предсједник Додик.

Адреса за договоре у БиХ нису заједничке институције, већ ентитети, јасан је предсједник Додик. Само Федерација и Српска могу легализовати наметнуте одлуке OHR-а. То су у Федерацији радили. Посљедица – компликовано уставно уређење и незадовољство хрватског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана