Dodik: Ime mandatara do kraja sedmice

S. Šurlan, Ž. Domazet
Dodik: Ime mandatara do kraja sedmice

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas će započeti konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija o imenovanju mandatara za sastav Vlade RS.

Uslovi za to stečeni su nakon što je u ponedjeljak uveče konstituisana Narodna skupština RS za čijeg je predsjednika izabran Nedeljko Čubrilović iz DNS-a. Za njega su glasala 44 od 83 poslanika, a podršku je dobio od SNSD-a, DNS-a, SP-a, SNS-a, SRS-a, te Ilije Stevančevića iz PUP-a i Vojina Mitrovića koji djeluje kao samostalni poslanik. Glasanje je pokazalo da koalicija SNSD-DNS-SP ima većinu u Narodnoj skupštini RS, što znači da će ove stranke formirati i Vladu RS.

- Na konsultacije ću pozvati političke partije po snazi koju imaju u parlamentu RS. Imam namjeru da konsultacije završim do kraja sedmice i da se, najkasnije u toku vikenda, obratim javnosti u vezi sa imenom mandatara - kaže Dodik.

Konsultacije

Dodik je za danas zakazao sastanke sa SNSD-om, SDS-om i SRS RS, ali je iz SDS-a juče saopšteno da je predsjednik stranke Mladen Bosić obavijestio Dodika da se neće odazvati pozivu. Zanimljivo je da je poslanik SDS-a Vukota Govedarica juče ujutru rekao da "pretpostavlja" da će se njegova stranka odazvati pozivu na konsultacije, da bi nešto kasnije iz SDS-a stiglo saopštenje u kojem se navodi da SDS nema skupštinsku većinu pa samim tim nema potrebu da predlaže mandatara.

- Koruptivni procesi kupovine narodnih poslanika i sastavljanje skupštinske većine na takav način su ne samo antidemokratski, nego su i kriminalne radnje koje treba da ispitaju i sankcionišu nadležne državne institucije - saopšteno je iz SDS-a.

Dodik je za "Glas Srpske" rekao da se u SDS-u ponašaju kao uvrijeđena djeca koja nisu dobila klikere koje su tražili.

- Ništa drugo o njihovom odbijanju razgovora nemam reći. Ozbiljna politička partija, a oni na svakom koraku dokazuju da to nisu, ne bi sigurno odbila razgovor. Mržnja nekih pojedinaca prema meni i SNSD-u, prije svega Mladena Bosića i Ognjena Tadića, ide toliko daleko da više ne mogu da se racionalno ponašaju i racionalno donose odluke - naglasio je Dodik.

Dodao je da je ovo samo dokaz da se radi o političarima koji nikada i nisu bili ozbiljna ponuda u RS.

- To mnogi nisu razumjeli, ali je razumio narod koji je podršku dao meni, a ne njima. Mislim da je ovo još jedna prilika da se vidi na koji način SDS promoviše svoju probosansku politiku, jer se na pozive iz Sarajeva redovno odazivaju - rekao je Dodik.

Čubrilović, koji je i potpredsjednik DNS-a, rekao je da će mandatara za sastav Vlade RS predložiti SNSD.

- Ta je priča završena i premijer će sigurno biti iz SNSD-a - kazao je Čubrilović.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da će ova stranka, kada dobije poziv za konsultacije, odlučiti da li će se odazvati.

- Narodna skupština je konstituisana na osnovu kupovine poslanika i vladajuća koalicija nema političku snagu kao prije osam godina. Sve što se bude radilo, radiće se na bazi trgovine i korupcije. Jasno je da su poslanici Ilija Stevančević i Vojin Mitrović ljudi koji su kupljeni, koji su dobili ili novac ili ogromne uloge - rekao je Borenović.

Mitrovića, koji je napustio NDP, juče je prozvao i predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

- Mitrović je zloupotrijebio listu NDP-a na osnovu koje je osvojio mandat - kazao je Čavić.

Predsjednik Izvršnog odbora NDP-a Krsto Jandrić rekao je da bi bilo moralno i pošteno da Mitrović vrati mandat stranci.

Mitrović je poručio da će raditi po svojoj savjesti, a ne pod uticajem političkih partija te da nije čovjek koji se prodaje, niti će se kada prodati.

- Politiku nikada nisam koristio za lično bogaćenje, jer imam dovoljno. Želim da pokušam da unaprijedim ekonomiju za dobrobit svih građana. Među prvima u Savezu za promjene sam bio za promjene, ali nije bilo dovoljno želje kod pojedinaca u Savezu da se promjene naprave - kazao je Mitrović i dodao da nije uključen u izbor nove Vlade i da će ako bude u mogućnosti, tražiti da Bijeljina dobije Ministarstvo poljoprivrede, ali je odbacio mogućnost da je to uslov za njegovu podršku poziciji.

SRS RS je zatražio da Stevančević i Mitrović vrate mandate.

Poslanik i lider SNS-a Adam Šukalo rekao je da su on i njegov stranački kolega Goran Đorđić principijelno podržali Čubrilovića. Ponovio je da je najveći interes za Srpsku i političke aktere velika koalicija i Vlada nacionalnog spasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana