Додик: Име мандатара до краја седмице

С. Шурлан, Ж. Домазет
Додик: Име мандатара до краја седмице

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас ће започети консултације са представницима парламентарних политичких партија о именовању мандатара за састав Владе РС.

Услови за то стечени су након што је у понедјељак увече конституисана Народна скупштина РС за чијег је предсједника изабран Недељко Чубриловић из ДНС-а. За њега су гласала 44 од 83 посланика, а подршку је добио од СНСД-а, ДНС-а, СП-а, СНС-а, СРС-а, те Илије Стеванчевића из ПУП-а и Војина Митровића који дјелује као самостални посланик. Гласање је показало да коалиција СНСД-ДНС-СП има већину у Народној скупштини РС, што значи да ће ове странке формирати и Владу РС.

- На консултације ћу позвати политичке партије по снази коју имају у парламенту РС. Имам намјеру да консултације завршим до краја седмице и да се, најкасније у току викенда, обратим јавности у вези са именом мандатара - каже Додик.

Консултације

Додик је за данас заказао састанке са СНСД-ом, СДС-ом и СРС РС, али је из СДС-а јуче саопштено да је предсједник странке Младен Босић обавијестио Додика да се неће одазвати позиву. Занимљиво је да је посланик СДС-а Вукота Говедарица јуче ујутру рекао да "претпоставља" да ће се његова странка одазвати позиву на консултације, да би нешто касније из СДС-а стигло саопштење у којем се наводи да СДС нема скупштинску већину па самим тим нема потребу да предлаже мандатара.

- Коруптивни процеси куповине народних посланика и састављање скупштинске већине на такав начин су не само антидемократски, него су и криминалне радње које треба да испитају и санкционишу надлежне државне институције - саопштено је из СДС-а.

Додик је за "Глас Српске" рекао да се у СДС-у понашају као увријеђена дјеца која нису добила кликере које су тражили.

- Ништа друго о њиховом одбијању разговора немам рећи. Озбиљна политичка партија, а они на сваком кораку доказују да то нису, не би сигурно одбила разговор. Мржња неких појединаца према мени и СНСД-у, прије свега Младена Босића и Огњена Тадића, иде толико далеко да више не могу да се рационално понашају и рационално доносе одлуке - нагласио је Додик.

Додао је да је ово само доказ да се ради о политичарима који никада и нису били озбиљна понуда у РС.

- То многи нису разумјели, али је разумио народ који је подршку дао мени, а не њима. Мислим да је ово још једна прилика да се види на који начин СДС промовише своју пробосанску политику, јер се на позиве из Сарајева редовно одазивају - рекао је Додик.

Чубриловић, који је и потпредсједник ДНС-а, рекао је да ће мандатара за састав Владе РС предложити СНСД.

- Та је прича завршена и премијер ће сигурно бити из СНСД-а - казао је Чубриловић.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да ће ова странка, када добије позив за консултације, одлучити да ли ће се одазвати.

- Народна скупштина је конституисана на основу куповине посланика и владајућа коалиција нема политичку снагу као прије осам година. Све што се буде радило, радиће се на бази трговине и корупције. Јасно је да су посланици Илија Стеванчевић и Војин Митровић људи који су купљени, који су добили или новац или огромне улоге - рекао је Бореновић.

Митровића, који је напустио НДП, јуче је прозвао и предсједник НДП-а Драган Чавић.

- Митровић је злоупотријебио листу НДП-а на основу које је освојио мандат - казао је Чавић.

Предсједник Извршног одбора НДП-а Крсто Јандрић рекао је да би било морално и поштено да Митровић врати мандат странци.

Митровић је поручио да ће радити по својој савјести, а не под утицајем политичких партија те да није човјек који се продаје, нити ће се када продати.

- Политику никада нисам користио за лично богаћење, јер имам довољно. Желим да покушам да унаприједим економију за добробит свих грађана. Међу првима у Савезу за промјене сам био за промјене, али није било довољно жеље код појединаца у Савезу да се промјене направе - казао је Митровић и додао да није укључен у избор нове Владе и да ће ако буде у могућности, тражити да Бијељина добије Министарство пољопривреде, али је одбацио могућност да је то услов за његову подршку позицији.

СРС РС је затражио да Стеванчевић и Митровић врате мандате.

Посланик и лидер СНС-а Адам Шукало рекао је да су он и његов страначки колега Горан Ђорђић принципијелно подржали Чубриловића. Поновио је да је највећи интерес за Српску и политичке актере велика коалиција и Влада националног спаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана