Додик за недјељу дана у Сочију са Путином

Глас Српске
Додик за недјељу дана у Сочију са Путином

Москва - Предсједник Републике Српске Милорад Додик опутоваће за недјељу дана у Сочи гдје ће се састати са предсједником Русије Владимиром Путином.

Додик за "Спутњик" каже да је још раније било ријечи да се крајем септембра, почетком октобра сретне са Путином.

Предсједник Српске је истакао да има неколико идеја које би желио да предложи у том разговору како би се ојачала, прије свега, трговинска сарадња Русије и Републике и Српске и да позове руске инвеститоре.

"Почаствован сам приликом да разговарам са Путином и поносан што могу да разговарам из перспективе Републике Српске са једним од најважнијих лидера на свијету", рекао је Додик.

Он је истакао да је сусрет са руским предсједником феноменалан повод за састанак.

"Куд ћете бољи повод него да сретнете Путина. То је феноменални повод и треба га искористити увијек, кад год човјек има прилику", рекао је Додик.  

Додик: УКЦ може парирати клиникама на западу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да новоизграђено сјеверно крило и реконструисани централни медицински блок Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске може парирати многим клиникама на Западу.

Након обиласка објекта, Додик је рекао новинарима да је потребно извршити едукацију кадра да би се на најбољи начин овдје изводили најсложенији захвати и усвојиле процедуре.

Додик је истакао да се овај пројекат прије седам, осам година чинио немогућим, а сада је, заједно са ауто-путем, један од највећих радних побједа и успјеха народа у Српској у погледу побољшања животних услова.

Он је истакао да је Република Српска за само новоизграђено сјеверно крило и реконструисани централни медицински блок УКЦ-а издвојила око 100 милиона евра, раније је уложила више од 80 милиона КМ за комуналну инграструктуру, а у плану је и улагање око 40 милиона КМ за иградњу приступних путева.

"У плану је даља реконструкција других одјељења, за шта ће бити расписан тендер до почетка идуће године. Објекат ће бити заокружен изградњом средње медицинске школе и медицинског факултета у близини УКЦ-а да би се ресурси центра могли користити у наставном процесу", истакао је Додик.

Он је додао да је поносан на своје сараднике - предсједника Владе Републике Српске Жељку Цвијановић, на министре, укључујући бившег министра здравља Ранка Шкрбића и све оне који су на било који начин допринијели модернизацији УКЦ-а, а поносан је и што се данас налази у објекту као човјек који је учествовао у доношењу одлука да се центар изгради.

"Захвалан сам генералном директору УКЦ-а Влади Ђајићу који је довољно мобилисао своје људе у центру да прихвате ову иновацију, али од њега очекујем да се овдје оспособе најбољи кадрови који ће остати и вршити послове на новој опреми", додао је Додик.

Према његовим ријечима, изградњом болнице у Добоју завршава се реконструкција читавог болничког система Српске.

Он је за неколико дана најавио отварање болнице у Источном Сарајеву, подсјећајући да су раније отворене у Невесињу и Бијељини.

"Реконструишемо болнице у Фочи, Приједору, Градишци, Зворнику. Усмјерићемо се ка побољшању услова рада домова здравља, бањских центара, за шта идуће године планирамо издвојити средства, не само за лијечење наших пацијената, већ и за туристе", закључиио је Додик.

 Захвалност Лаврову на изнесеним политичким ставовима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је јучерашња посјета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Српској почетак дијалога који ће се десити за седам дана са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином у Москви.
Додик је рекао да је посјета Лаврова била успјешна, те је захвалио за јасно изнесене политичке ставове.

"Лавров је потврдио да ми штитимо Дејтонски мировни споразум, а други га руше, а нас желе да окриве да ми рушимо тај споразум. Ми рушимо њихову намјеру да сруше Дејтонски споразум", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је подсјетио да му је Лавров прије нешто више од годину дана у Москви рекао да ће доћи у Бањалуку када буду створени услови да се освјешта темељ руско-српског вјерског и културног центра.

Према његовим ријечима, Лавров је из формалних разлога прошао кроз Сарајево, а Бањалука је била његов главни циљ.

Коментаришући писмо које је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак предао Лаврову у име групе "Правда за Давида", Додик каже да то говори о политичкој спекулацији да се пред изборе интензивира та активност.

Он је оцијенио да је глупо оптерећивати локалним проблемима једног министра калибра као што је Лавров.

Предсједник Српске је истакао да подржава да у том случају надлежни органи раде свој посао.

"Као што видим они и раде свој посао, понекад то није једноставно и брзо постићи, али ће се доћи до правде и истине о томе", додао је Додик.

Он је рекао да ово што се ради нема везе са тим, већ са изборима који ће бити одржани.

"Ми ћемо почистити опозицију и побиједити их на изборима са разликом коју никада неће моћи достићи", закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана