Dodik za RTRS: Oštra osuda naredbe Ministarstva odbrane BiH

RTRS
Dodik za RTRS: Oštra osuda naredbe Ministarstva odbrane BiH

Banjaluka - Zbog potpisa na naredbu o angažovanju ljudstva i resursa Oružanih snaga BiH povodom obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici, u čijem tekstu se pominje riječ "genocid", predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je osudio ponašanje srpskih predstavnika u Ministarstvu odbrane BiH.

Upozorivši da su srpski predstavnici u vlasti u Sarajevu odustali od bazičnih stavova Republike Srpske, Dodik je ocijenio da je "podaništvo" postala praksa što su pokazali i dokazali i na spornom dokumentu Ministarstva odbrane.

- Genocid je čisto politički zahtjev Bošnjaka, koji žele da s tim uđu u procese dalje diskvalifikacije Republike Srpske. Ako neko od Srba to učini, onda je on na tom fonu, bez obzira da li je to potpisano slučajno ili namjerno. Slučajno, ovdje, ne postoji, jer se slučajno ne mogu dešavati ozbiljne stvari. To je za svaku osudu - rekao je Dodik.

Predsjednik Republike je zahvalio ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnatku što je, kako kaže, imao dovoljno hrabrosti da obustavi angažovanje službenika Ministarstva inostranih poslova na obilježavanju godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici za razliku od srpskih predstavnika u Ministarstvu odbrene BiH.

Komentarišući juče objavljeni snimak islamista, koji pale srpsku zastavu predsjednik Srpske je naglasio da bi ovaj slučaj trebalo zajedno da istraže Republika Srpska i Srbija.

- Budu li taj posao radile zajedničke institucije, ovaj slučaj završiće u fiokama i nikada neće biti istražen do kraja, poput slučaja Vučićevog atentata u Srebrenici - ističe Dodik.

Dodaje da je Republika Srpska završila je svoj dio posla kada je riječ o toj istrazi, ali onda su se, kako kaže, pojavili "vanzemaljci" iz zajedničkih institucija i predmet ostavili u fioku.

- Moramo da budemo svjesni da postoji radikalizacija koja ne može da zaobiđe naše prostore. Analitičari govore da se logistika za radikalizam u Evropi i Siriji, nalazi u BiH - upozorava predsjednik Srpske.

Očigledno je, kaže, da mjere sa druge strane nisu dovoljne. Napominje da Republika Srpska čini sve što je moguće, u okviru onoga čime raspolaže. Smatra da niko ne može da isključi mogućnost određenih akata, a Republika Srpska je, kaže, spremna za adekvatne reakcije.

Referendum nije usmjeren protiv Bošnjaka

Bosna i Hercegovina je u svojoj osnovi pogrešno postavljena zemlja u kojoj nema bazičnog konsenzusa oko gotovo ni jednog pitanja. Najbolji dokaz tome je priča o praznicima istakao je, za emisiju Telering predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Društvo u kojem konstantno tinja određena vrsta podjele ne može krupnim koracima naprijed,  istakao je Dodik, dodavši kako se to najbolje vidi iz konstantne potrebe Bošnjaka da budu jedini koji donose odluke.

Bošnjacima ne smeta, istakao je predsjednik Srpske, da zloupotrebljavaju instituciju Ustavnog suda i sa stranim sudijama osporavaju Dan Republike, ali se osjećaju kao žrtve kada Srbi odluče da se zaštite koristeći demokratska sredstva, tačnije referendum, kao najviši oblik izjašnjavanja volje jednog naroda.

- Ovo nije usmjereno protiv Bošnjaka. Ovo nije ni trebalo da dođe na dnevni red, ako je to neko stavio na dnevni red onda je to Bakir Izetbegović svojom apelacijom i dvojica sudija muslimana sa strancima koji su donijeli takvu odluku - istakao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Priču o referendumu ne treba minimizirati, naglašava predsjednik Srpske, dodajući da je najjača snaga onih zakona iza kojih stoji volja naroda, a iza Dana Republike, na referendumu, 25. septembra staće narod Srpske poručio je predsjednik.

Govoreći za emisiju Telering, predsjednik Srpske je istakao da je referendum o Danu Republike samo jedan u nizu, i da je on rezultat borbe Srpske da se u Bosni i Hercegovini referendum prizna kao legitimno demokratsko sredstvo, koje nikako ne smije dijeliti jedan narod. Ne smije biti podjela oko referenduma, tvrdi Dodik ističući da se zbog toga čeka stav jasan opozicije u Republici Srpskoj, kako bi se, tek kada se i oni slože, pokrenula i neka naredna referendumska pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana