Додик за РТРС: Оштра осуда наредбе Министарства одбране БиХ

РТРС
Додик за РТРС: Оштра осуда наредбе Министарства одбране БиХ

Бањалука - Због потписа на наредбу о ангажовању људства и ресурса Оружаних снага БиХ поводом обиљежавања годишњице страдања Бошњака у Сребреници, у чијем тексту се помиње ријеч "геноцид", предсједник Републике Српске Милорад Додик оштро је осудио понашање српских представника у Министарству одбране БиХ.

Упозоривши да су српски представници у власти у Сарајеву одустали од базичних ставова Републике Српске, Додик је оцијенио да је "подаништво" постала пракса што су показали и доказали и на спорном документу Министарства одбране.

- Геноцид је чисто политички захтјев Бошњака, који желе да с тим уђу у процесе даље дисквалификације Републике Српске. Ако неко од Срба то учини, онда је он на том фону, без обзира да ли је то потписано случајно или намјерно. Случајно, овдје, не постоји, јер се случајно не могу дешавати озбиљне ствари. То је за сваку осуду - рекао је Додик.

Предсједник Републике је захвалио министру иностраних послова БиХ Игору Црнатку што је, како каже, имао довољно храбрости да обустави ангажовање службеника Министарства иностраних послова на обиљежавању годишњице страдања Бошњака у Сребреници за разлику од српских представника у Министарству одбрене БиХ.

Коментаришући јуче објављени снимак исламиста, који пале српску заставу предсједник Српске је нагласио да би овај случај требало заједно да истраже Република Српска и Србија.

- Буду ли тај посао радиле заједничке институције, овај случај завршиће у фиокама и никада неће бити истражен до краја, попут случаја Вучићевог атентата у Сребреници - истиче Додик.

Додаје да је Република Српска завршила је свој дио посла када је ријеч о тој истрази, али онда су се, како каже, појавили "ванземаљци" из заједничких институција и предмет оставили у фиоку.

- Морамо да будемо свјесни да постоји радикализација која не може да заобиђе наше просторе. Аналитичари говоре да се логистика за радикализам у Европи и Сирији, налази у БиХ - упозорава предсједник Српске.

Очигледно је, каже, да мјере са друге стране нису довољне. Напомиње да Република Српска чини све што је могуће, у оквиру онога чиме располаже. Сматра да нико не може да искључи могућност одређених аката, а Република Српска је, каже, спремна за адекватне реакције.

Референдум није усмјерен против Бошњака

Босна и Херцеговина је у својој основи погрешно постављена земља у којој нема базичног консензуса око готово ни једног питања. Најбољи доказ томе је прича о празницима истакао је, за емисију Телеринг предсједник Српске Милорад Додик.

Друштво у којем константно тиња одређена врста подјеле не може крупним корацима напријед,  истакао је Додик, додавши како се то најбоље види из константне потребе Бошњака да буду једини који доносе одлуке.

Бошњацима не смета, истакао је предсједник Српске, да злоупотребљавају институцију Уставног суда и са страним судијама оспоравају Дан Републике, али се осјећају као жртве када Срби одлуче да се заштите користећи демократска средства, тачније референдум, као највиши облик изјашњавања воље једног народа.

- Ово није усмјерено против Бошњака. Ово није ни требало да дође на дневни ред, ако је то неко ставио на дневни ред онда је то Бакир Изетбеговић својом апелацијом и двојица судија муслимана са странцима који су донијели такву одлуку - истакао је предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Причу о референдуму не треба минимизирати, наглашава предсједник Српске, додајући да је најјача снага оних закона иза којих стоји воља народа, а иза Дана Републике, на референдуму, 25. септембра стаће народ Српске поручио је предсједник.

Говорећи за емисију Телеринг, предсједник Српске је истакао да је референдум о Дану Републике само један у низу, и да је он резултат борбе Српске да се у Босни и Херцеговини референдум призна као легитимно демократско средство, које никако не смије дијелити један народ. Не смије бити подјела око референдума, тврди Додик истичући да се због тога чека став јасан опозиције у Републици Српској, како би се, тек када се и они сложе, покренула и нека наредна референдумска питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана