Dodik uručio Muhiki Orden zastave Srpske sa srebrnim vijencem

Srna
Dodik uručio Muhiki Orden zastave Srpske sa srebrnim vijencem

Andrićgrad - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Andrićgradu uručio Orden zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem bivšem predsjedniku Urugvaja Hose Muhiki.

Uručujući priznanje čuvenom urugvajskom predsjedniku, Dodik je rekao da je odlučio da Muhiki dodijeli orden u znak priznanja "kao jedinstvenom svjetskom političaru, za trijumf ideje jednakosti, kao mudracu i neumornom borcu za socijalnu pravdu i siromašne u cijelom svijetu, kao velikom prijatelju Andrićgrada, Emira Kusturice i Republike Srpske".

"Počastvovani smo što je jedan ovakav čovek danas sa nama. Period i način Vašeg vladanja dalekom zemljom kao što je Urugvaj, pročuo se sve do naših krajeva", naglasio je Dodik.

Zahvalivši na Ordenu, Muhika je rekao da ovo priznanje shvata "kao priznanje njegovoj maloj zemlji".

"Čast mi je što sam danas ovdje sa vama, što sam okružen dobrim ljudima. Danas ovdje odajem priznanje i kamenu i mermeru, i suncu i vazduhu... Neka privrženost dovela me je ovdje. Odavde ću se vratiti mašinom, avionom, na osjećanjima se ne leti, ali sa dubokim osećanjima prijateljstva. Jasne su mi teškoće koje opkoljavaju ovaj prostor, svestan sam drame jugoslovenskih naroda", istakao je Muhika.

On je izrazio nadu da će ljudi jednog dana izaći iz praistorije, a to će biti onaj dan kad rat ne bude potreban kao sredstvo za rješavanje problema.

Domaćin Emir Kusturica zajedno sa predsjednikom Dodikom i Muhikom obišao je Andrićgrad i štandove u okviru Sajma knjige.

Dodik, Muhika i Kusturica danas u 17.00 časova svečano će otvoriti prvi Sajam knjiga u Andrićgradu.

Kultura je trajni zalog budućnosti svakog društva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nekadašnji predsjednik Urugvaja Hose Muhika i proslavljeni režiser Emir Kusturica razgovarali su danas u Andrićevom institutu u Andrićgradu o razvoju kulture i kulturnoj saradnji Urugvaja i Srpske.
Sagovornici su se saglasili da je kultura neophodna da bi čovjek opstao, jer ona gradi civilizaciju i trajni je zalog budućnosti svakog društva.

Oni su ocijenili da društvo mora da poštuje i promoviše kulturne vrijednosti, te da razvoj kulture treba da bude jedan od prioriteta u napretku svake zemlje.

Muhika i Kusturica danas u 17.00 časova svečano će otvoriti prvi Sajam knjiga u Andrićgradu.

Na Sajmu knjiga učestvovaće 40 izlagača na 58 izložbenih cjelina - modula, specijalno projektovanih za tu priliku.

Uz slogan "Riječi lete, knjige ostaju", svetkovina knjige u Andrićgradu potvrdiće neprolaznu vrijednost pisane riječi, a uz savremenu domaću i svjetsku izdavačku produkciju, posjetiocima će biti predstavljen prateći program organizatora i učesnika, koji će kroz tribine, promocije i predstavljanje pisaca, težište staviti na pokretanje aktuelnih književnih, kulturoloških i društvenih pitanja.

Zemlja počasni gost je Urugvaj, država koja će za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Andrićgradu moći da predstavi svoju kulturu i izdavačku djelatnost, a ličnost koja će svakako na poseban način obilježiti manifestaciju Hose Muhika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana