Dodik u petak sa Putinom

Srna
Dodik u petak sa Putinom

Moskva - Preko američke ambasade uloženo je šest miliona dolara za smanjenje ruskog uticaja u Bosni i Hercegovini, a još 12 miliona iz američkih izvora da bi se podržali njima podobni mediji u Republici Srpskoj, tvrdi predsjednik Srpske Milorad Dodik pred odlazak na Peterburški ekonomski forum gdje će se u petak sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Forum se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Putina i okuplja značajan broj ljudi iz biznisa, bankarstva, privrede,, ističe Dodik u izjavi za Sputnjik, napominjući da je posebno značajno što će imati mogućnost da se sastane s predsjednikom Putinom.

Zahvalan je, kaže, što Rusija bitno doprinosi ukupnom ekonomskom stanju u Republici Srpskoj, a kroz angažman u rafineriji nafte i ulja podigla je čitav energetski sektor u Srpskoj na viši nivo. Kako dodaje, to je između ostalog i rezultat napora koji je od početka ulagao i ruski predsjednik da to bude uspješan projekat.

Dodik: Ne u NATO

„Ukinuli su značajne odredbe Dejtonskog sporazuma sve pod plaštom i potpuno lažnom pričom o izgradnji BiH kao države na neki drugi način”, upozorava Dodik, ističući da poštovanje Dejtona podrazumijeva svega što u njemu stoji, a to je da je BiH međunarodno priznata zemlja, a da je čine entiteti.

Rusija je za razliku od zapadnih zemalja dosljedna u tom pogledu i to je stav koji mi dijelimo, naglašava Dodik, uz opasku da nema namjeru da se odričem dobre saradnje i razmene mišljenja sa ruskom stranom. On dodaje da će jedna od tema razgovora s Putinom biti i vojna neutralnost Republike Srpske.

„Upoznaću predsjednika Putina sa našim opredjeljenjem i odlukom koji je parlament donio o vojnoj neutralnosti RS. Želim da mu do detalja predočim naše mišljenje o tome. Mi smo odlučili da u vojnoj neutralnosti pratimo Srbiju. Ne želimo uključivanje ni u kakve vojne saveze i NATO nije opcija u tom pogledu”, zaključuje Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana